Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nébih: december 30-ig kell helyesbíteni a felügyeleti díj bevallásokat

2015-11-27 11:54:19

 A napi fogyasztási cikket értékesítő üzleteknek 2015. december 30-ig helyesbítő bevallást kell tenniük az élelmiszerlánc felügyeleti díjról, miután megváltozott annak számítási módja - hívta fel a figyelmet pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

    A megállapított felügyeleti díjat 2016. január 31-ig egy összegben, késedelmi pótlék alkalmazása nélkül kell majd befizetni a hivatalnak. A korábban beadott 2015-ös bevallás alapján befizetett felügyeleti díj összege beszámítható a helyesbítés során megállapított díjba.
    A helyesbítés azokat az élelmiszerlánc szereplőket érinti, amelyek felügyeleti díj kötelezettségét - részben vagy teljes egészében - korábban a napi fogyasztási cikk értékesítéséből származó előző évi nettó árbevételük függvényében sávos díjszabás alapján állapították meg. 
    A díj mértéke - a korábbi évekhez hasonlóan - ismét egységesen a díjköteles tevékenységből származó, jövedéki adó, illetve népegészségügyi termékadó nélkül számított előző évi árbevétel 0,1 százaléka minden szektorban. 
    A helyesbítő felület várhatóan 2015. december második hetétől lesz aktív, a Nébih honlapján folyamatosan közzéteszi a módosítással kapcsolatos aktuális információkat. 
    Kivételt képeznek ez alól a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó termelők, vállalkozások; itt a helyesbítő bevallás során a díjszámítás alapja a 2014-es naptári év.