Gedeon napja van. | 2024.03.28

Második napja csökken a migránsok száma Horvátországban

2015-11-26 21:03:18

 

Második napja közel kétezerre csökkent a migránsok száma Horvátországban, a korábbi napi 6-7 ezer fő helyett - írta a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön.

 

    A migránsválság kezdete óta először történt meg, hogy 12 óra alatt egyetlen illegális bevándorló sem lépte át a szerb-horvát határt. Ez kedd éjféltől szerda 13 óráig tartott, amikor az első vonattal 1011, 22 órától pedig újabb 797 migráns érkezett Szerbiából a bródi tranzitközpontba.
    A Közel-Keletről útnak induló bevándorlókat még az éjszaka folyamán továbbszállították Szlovéniába, ezért csütörtökön reggel mindössze 5 migráns tartózkodott a befogadóállomáson. 
    A lap szerint a migránsok száma a Görögországban uralkodó rossz időjárási viszonyok miatt csökkent, amely megbénította a hajóforgalmat, és a bevándorlók így nem tudtak eljutni Macedóniáig. 
    Jelena Bikic horvát rendőrségi szóvivő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Újságíróknak Bródban úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy ideiglenes vagy tartós csökkenésről van-e szó. 
    A szóvivő elmondta: csütörtökön is mindössze 1808 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt, majd hozzátette, hogy szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban csaknem 445 ezer migránst vettek nyilvántartásba.  Bikic azt mondta, hogy pénteken is mintegy 2000 migránst várnak. 
    A horvát kormány csütörtökön a költségvetés általános tartalékából újabb 3 millió kunát (csaknem 128 millió forintot) különített el a migránsválság kezelésre. 
    Szintén csütörtökön Zágráb egy harmadik tiltakozó jegyzéket is küldött Szlovéniának, mert álláspontja szerint a szlovén fél által a szlovén-horvát határszakaszon épített kerítés a horvát oldalra is átnyúlik. 
    Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 267 675 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szerdán 2070, csütörtök 18 óráig 798 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 258 286 közel-keleti menekült érkezett.