Auguszta napja van. | 2024.03.29

Migránsok halála - Egy kivétellel azonosították az áldozatokat a hűtőkocsiban megfulladt migránsok közül

2015-11-26 14:20:13

 Egy kivétellel azonosították az áldozatokat, akik az ausztriai A4-es autópályán hagyott járműben haltak meg augusztus végén - közölte a burgenlandi rendőrség csütörtökön.

    A 71 menekült közül 29-en Irakból érkeztek, de az áldozatok között van 21 afganisztáni, 15 szíriai és öt iráni migráns is. A menekültek között utazott két afganisztáni család is, egy házaspár három gyerekkel és azok unokatestvére, valamint egy háromfős család is együtt volt a nagy furgonban. A rendőrség tájékoztatása szerint több menekült között közeli rokonsági viszony is fennállt. 
    A legtöbb halottat már hazaszállították, öt holttest még a bécsi Orvostudományi Egyetem Igazságügyi Intézetében van, tizenöt áldozatot Ausztriában temettek el. 
    Az orvosszakértői vizsgálat hivatalos szakvéleménye alapján a menekültek már a magyarországi útszakaszon meghaltak, az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak. 
    A műszaki körülményeket vizsgáló szakértői vélemény szerint a hűtőkocsi légmentesen záródott, a belső térbe nem jutott be friss levegő. 
    A boncolási jegyzőkönyv megállapította, hogy egy menekültnek sem volt esélye a túlélésre, hiszen a hűtőkocsiban csupán fél órára elegendő levegő volt.
    Johann Fuchs a kismartoni (Eisenstadt) ügyészség illetékesének közlése szerint ezzel az ausztriai nyomozati szakasz lezárult, azonban az elkövető csoporttal kapcsolatos háttérinformációk gyűjtése továbbra is zajlik majd.
    A magyarországi Legfőbb Ügyészség november 4-i közlése szerint a magyar hatóságok átveszik Ausztriától a tragédiát vizsgáló eljárás lefolytatását. Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben.
    Az A4-es autópályán Pándorfalu (Parndorf) közelében augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt.