Emma napja van. | 2024.04.19

Terrorizmus - Molnár Zsolt: nem muszlim radikálisokat fogott el a TEK

2015-11-25 13:52:16

 

Nem kötődnek muszlim radikálisokhoz a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétvégi akciója során elfogottak - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület szerdai, zárt ülése után. Azt viszont több képviselő is hangsúlyozta, hogy komoly volt a fenyegetettség.

    A TEK kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy hétvégi terrorellenes akciósorozatában sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoportot fogtak el. A "TEK által kiemelten védett személyek biztonsága érdekében bevezetett operatív intézkedések során" összesen hat embert vettek őrizetbe - tették hozzá.
    Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke elmondta: a szerdai zárt ülésen Hajdu János, a TEK főigazgatója részletes tájékoztatást adott az akcióról. A titoktartási kötelezettség és a nyomozás érdekeinek figyelembevétele mellett annyit lehet elmondani, hogy nem dzsihadisták fogtak el, nem a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet "magyarországi sejtjéről van szó". Zavaros ideológiával rendelkező radikálisokat fogtak el a TEK emberei - tette hozzá.
    Molnár Zsolt mellett Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke, valamint Szél Bernadett LMP-s és Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő is azt mondta, hogy az ügy részletei minősített adatok és még tartanak az elemzések. Ugyanakkor megerősítették, hogy komoly bűncselekményt akadályozott meg a TEK, ezért valamennyien elismerésüket, köszönetüket fejezték ki a TEK-nek.
    Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja kiemelte: a TEK akciójával kapcsolatban megjelent hírek nem voltak túlzóak, valószínűsíthetően nagyon komoly bűncselekményt sikerült megakadályozni. Nem a TEK PR-akciójáról van szó, hanem komoly ügyről, egy profi módon kivitelezett elhárítási akcióról. Az abban résztvevőket csak dicséret illeti meg - hangsúlyozta a jobbikos képviselő.
    Szél Bernadett LMP-s képviselő is azt mondta, hogy reális veszélyt sikerült elhárítani, és ezzel "nagy szolgálatot tettek Magyarországnak".
    A nemzetbiztonsági bizottság mintegy két és félórás zárt ülésén a Belügyminisztérium és a titkosszolgálatok részletes tájékoztatást adtak a képviselőknek a magyarországi és európai biztonsági helyzetről. A képviselők elmondták: kiemelten foglalkoztak a kedden Törökország által lelőtt orosz harci repülőgép esete nyomán kialakult helyzettel, valamint a november 13-ai párizsi merényletekkel is.
    Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja a török-orosz incidensről szólva azt mondta: segíteni kell a tárgyalásokat, mérsékelni kell a helyzetet, mert a káosz csak a terroristáknak kedvez. A párizsi merényletekkel kapcsolatban pedig kiemelte: megjelent egy új típusú terrorizmus, az ellene folytatott küzdelemhez a különböző titkosszolgálatoknak hatékonyan kell együttműködniük. Szél Bernadett azt mondta: bár "rendkívül rémisztő és nyomasztó" ülésen vannak túl, a magyar helyzetet, köztük a magyar jogszabályokat tekintve úgy látja, "jó kezekben vagyunk".
    Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta: pontos, szakszerű, tényekre alapozott tájékoztatást kaptak az európai terrorizmus helyzetéről. Mindezek alapján a képviselő szerint egyértelművé vált, hogy a migráció, az illegális bevándorlás és a terrorizmus "kéz a kézben jár". Kiemelte: nemcsak a mostani hullám, hanem a hosszú ideje tartó migráció is felel a terrorizmusért. Ezt igazolja, hogy a párizsi merényletek elkövetői között másod-, harmadgenerációs bevándorolók is voltak. A képviselő szerint "nem lett volna robbantás", ha az Európai Unió és egyes európai politikusok más szinten kezelik a bevándorlás problémáját.
    Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra is, hogy a párizsi merényletekért felelős terroristák a francia szolgálatok látókörében voltak. A fideszes politikus szerint a szolgálatok teszik a dolgukat, de "vannak felelőtlen politikusok, akik nem figyelnek rájuk". A magyar kormány viszont odafigyel ezekre a beszámolókra és az emberek véleményére is - emelte ki.
    A fideszes képviselő szerint beigazolódott, hogy a kormány és a Fidesz jól döntött, amikor nemzeti konzultációt indított ebben a kérdésben és meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel "megvédték az országot a beáramló illegális migránsok hadától".
    Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: fontos és tanulságos bizottsági ülésen vannak túl. Kiemelte, hogy a BM-től és a szolgálatoktól kapott tájékoztatás alapján sem Magyarországon, sem Budapesten nem nőtt a terrorfenyegetettség. Ezzel együtt úgy fogalmazott: Párizs óta potenciális háborús szintér lett Európa. Egyetlen európai országban sincs teljes biztonság, folyamatos a "versenyfutás", hogy meg lehessen akadályozni az eseményeket - fogalmazott.
    Mindezek alapján úgy véli, hogy indokolt és elkerülhetetlen a szocialisták által ismertetett javaslat, amelyben többek között büntető törvénykönyvi szigorítások szerepelnek. Molnár Zsolt kiemelte: a jelenlegi Btk. alapján nem lehet hatékonyan fellépni azok ellen, akik például propagandatevékenységgel, illetve finanszírozással vesznek részt egy terrorcselekményben. Ezzel együtt indokoltnak tartja az uniós jogszabályok felülvizsgálatát is, továbbá a nemzeti szolgálatok mellett egy közös európai terrorelhárító szerv és egy gyorsreagálású erő felállítását is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó