Gedeon napja van. | 2024.03.28

Társadalom-oktatás Képzést tartanak a közétkeztetésért felelős szakembereknek Budapesten

2015-11-25 10:26:10

 

Elméleti és gyakorlati kurzusokat tart élelmezésvezetőknek és dietetikusoknak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szerdán Budapesten, az eseményen a szeptembertől hatályos rendeletet előkészítő szakemberek és a közétkeztető cégek képviselői is részt vesznek.

    A képzésen Miháldy Kinga dietetikus újságíróknak elmondta: a Debreceni Egyetemmel közösen megvalósított pályázat keretében ez a negyedik, utolsó tanfolyam. A részt vevő élelmezésvezető szakemberek és dietetikusok a nap folyamán elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt. Az elméleti szakaszban egyebek mellett a közétkeztetési rendelet hátteréről, hatósági ellenőrzéséről, az étlaptervezésről és a diétás étkeztetésről hallhatnak. A gyakorlati képzésben pedig szó lesz a főzéssel kapcsolatos útmutatásokról, konyhatechnikákról, a fűszerezésről és téma lesz a címkeleolvasás is - tette hozzá.
    A dietetikus emlékeztetett: a rendelet kidolgozása előtti felmérésekből kiderült, hogy a gyermekek körében magas a só- és a cukorfogyasztás, kevés zöldséget, gyümölcsöt, viszont sok szénhidrátot fogyasztanak, valamint alacsony mértékű a tej és a tejtermékek fogyasztása is, holott a kalcium szükséges a gyermekek fejlődéséhez.
    Arról is beszélt, hogy a szerdaihoz hasonló képzések korábban is voltak, rendszeres továbbképzéseket szerveztek, továbbá a legnagyobb közétkeztető szervezetek rendszeresen regionális fórumokat és képzéseket tartanak. Az OÉTI által szervezett négy tanfolyamon összesen 280 élelmezésvezető és 40 dietetikus vett részt - közölte.
    Azzal kapcsolatban, hogy az újfajta közétkezés bevezetését gyakran feszültség övezi, Miháldy Kinga elmondta: bár az ilyen képzések egyértelműen segíthetik az étrend elfogadottságát, nagy szükség van a pedagógusok és a szülők együttműködésére is.
    "Hiába teszik ki a lelküket a közétkeztetők, hogy megfőznek például egy spenótos pennét vagy egy provence-i csirkét zöldfűszerekkel, ha nem jut el az információ, hogy ez finom, ez új" - vélekedett. Úgy látja, ha a gyermekek nem ismerik meg otthon az ízeket, "ha otthon a csirkepörkölt-nokedlitől nem tudnak elszakadni, akkor egy új étel elfogadtatása nagyon nehéz".
    A dietetikus kiemelte: a példamutatás a legjobb nevelési módszer, és ha egy pedagógus elutasítja az újfajta ételt, akkor a gyermekek is ezt fogják tenni. Az sem jó, ha a szülő titokban a gyerek zsebébe rak sót, hiszen nem azért vonják meg a sót, mert nem szeretnék, ha finomat ennének a gyerekek, hanem az egészségük érdekében tesznek így. A szülők és a pedagógusok együttműködése nélkül viszont nem fog sikerülni a változás, ezt meg kell érteniük nekik is - mutatott rá.