Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Európa reakcióiról beszéltek a terror házában

2015-11-24 18:36:58

 

Balázs Péter volt külügyminiszter szerint Európa meg tudja oldani a migránsválságot, Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója viszont úgy véli, a kontinenst szétszakítja a krízis - derült ki azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet kedden rendeztek Szakítópróba - Mi lesz veled Európa? címmel Budapesten, a Terror Házában.

    Ehhez Megadja Gábor eszmetörténész, a vita harmadik résztvevője hozzátette: a bevándorlók között potenciális terroristák is megbújnak, ami nagy veszélyt jelent Európára.
    Ugyancsak eltértek a vélemények a határkerítés kérdésében: miközben Balázs Péter szerint nem old meg semmit, a vita másik két résztvevője úgy nyilatkozott, hogy szerintük sem jó megoldás, de nem tudnak jobbat.
    A volt külügyminiszter úgy vélekedetett: jelenleg egy nagy népmozgás, vagyis migráció zajlik a kontinensen, ami váratlan sokk Európa számára, és nem egyenletesen terheli a különböző államokat.
    Ugyanakkor szörnyű terrorcselekmények történnek az Európai Unióban és sokan párhuzamot állítanak a két jelenség között - tette hozzá.
    Ám a kerítésépítésnél csak jobb megoldásokat tudna javasolni, mert ettől egy migránssal kevesebb sem fog Európába érkezni; attól hogy Magyarország kimarad az útvonalból, ugyanúgy mennek Nyugat-Európa felé - mondta Balázs Péter.
    Szerinte ebben a helyzetben nemzetközi megoldás szükséges, mert önmagában Németország sem fogja tudni megoldani a krízist.
    Ennek kapcsán dicsérte Angela Merkel politikáját, mert szerinte a kancellár egy családanya bölcsességével vezeti Németországot, és egyensúlyt teremt a bevándorlást támogató szociáldemokraták és az élesen ellenző keresztényszocialisták között.
    Arról is szólt, hogy Nyugat-Európában számos pozitív példát tud az iszlám közösségek integrációjára, ugyanakkor ellenpéldákat is ismer, főleg Franciaországban.
    Schmidt Mária azt hangsúlyozta, hogy a migránsok többsége elsősorban a magasabb életszínvonal elérése érdekében a jóléti államokat célozz meg.
    Magyarországot olyan helyzetbe juttatta a német kancellár ostoba nyilatkozataival, hogy a kerítésépítésnek nem volt alternatívája. A német kancellár destabilizálja Németországot és Európát, és amíg nem változtat a politikáján, addig nem lesz a krízisre megoldás - mondta Angela Markelt bírálva.
    A tömegek azt tapasztalják, Európának nincs készsége arra, hogy feltartóztassa őket - tette hozzá Schmidt Mária, aki szerint Európa a szétszakadás állapotába kerül. Példaként Görögországot említette, amely teljesen magára marad ebben a helyzetben.
    Továbbá munkál egy Nyugat-ellenes düh is az iszlám világban, ami terrorakciókban jelenik meg - mondta Schmidt Mária.
    Megadja Gábor azt hangsúlyozta, hogy a bevándorlók között potenciális terroristák is megbújnak.
    A határt azért hívják határnak, mert ott nem lehet ki-be járkálni. Ha pedig ki-be járkálnak, akkor kerítést kell építeni - fogalmazott, hozzátéve: ezzel Magyarország stabilizálta helyzetét.
    Arról is szólt, hogy az iszlám és a helyi társadalmak együttélési nehézségei elsősorban Nyugat-Európa hibás magatartásából erednek, "mert ők kérnek elnézést akkor, amikor a bevándorlók a lábukra lépnek" - fogalmazott Megadja Gábor.