Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kiegyensúlyozott, céltudatos és fogyasztóközpontú energiaunióra törekszik az Európai Unió

2015-11-24 18:00:06

 

Az Európai Uniónak kiegyensúlyozott, céltudatos és fogyasztóközpontú energiaunióra kell törekednie Maros Sefcovic, az EU energiaügyi biztosa szerint.

    Az EU-tagállamok illetékes miniszterei kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megvitatták az energiaunió helyzetével kapcsolatban az ipari érdekek és a karbonkibocsátás egyensúlya körüli problémákat, az Északi Áramlat gázvezeték és az energiabiztonság kérdését, valamint az európai energia-, ezen belül a villamosenergia-piac összekapcsolhatóságát.
    Az ülésről kiadott európai parlamenti közlemény kiemeli: egyensúlyt kell találni az Európai Unió szénpiaci stratégiája, a karbonkibocsátás csökkentése és az európai ipar érdekei között, különös tekintettel az acéliparra. Az uniónak emellett jobban kell összpontosítania a megújuló energiaforrásokra és a fejlesztésekre.
    A közlemény szerint a képviselők közül többen aggályukat fogalmazták meg azzal kapcsolatban, hogy megkettőznék az Északi Áramlat gázvezeték kapacitását az Oroszország és Németország közötti szakaszon, mivel ezzel elkerülhetetlenül növekszik a EU függése Oroszországtól.     Maros Sefcovic, az EU energiaügyi biztosa hangoztatta, hogy az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia az alacsony károsanyag-kibocsátású, úgynevezett karbonszegény társadalom kialakításában. Sefcovic leszögezte, hogy ennek a folyamatnak társadalmilag igazságosnak és fogyasztó-központúnak kell lennie, amelyet csak egy egységes energiapiaccal lehet geopolitikailag is hatékonyan kialakítani - ismerteti a közlemény.     Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-nek eljuttatott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy olyan energiaunióra van szükség, amely fenntartható, pozitív hatásait pedig a választópolgárok is érzik.     Ez azt jelenti, hogy nem elég csak a környezetvédelmi, klímavédelmi és gazdasági elemeket előtérbe helyezni, hanem a szociális elemeket is hangsúlyosabbá kell tenni - jelezte Szanyi Tibor közleményében.     Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő az alacsony energiaárak szükségességére hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében.     A képviselő úgy véli, hogy az európai gazdaság versenyképességéhez elengedhetetlen az energiaárak csökkenése.    Kiemelte, hogy az egységes piac előnyei csak akkor jelentkeznek, ha minden szereplő igyekszik hozzájárulni a közös célokhoz. Csak ebben az esetben lehet az európai ipar globálisan versenyképes - szögezte le Gyürk András.