Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gazdaság-energia-atom Százmilliókat juttat Paks térségének a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány

2015-11-24 16:04:10

 

A paksi atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány 67, az erőmű vonzáskörzetének fejlődését szolgáló pályázatot támogatott a rendelkezésre álló hatszázmillió forintos keretből - döntött keddi, paksi ülésén a kuratórium. A Miniszterelnökség által biztosított pluszforrásból a tartaléklistára került húsz igényt is kielégítik.

    A nyertes pályázók között van a Tolna Megyei Balassa János Kórház, ahol szövettani laboratórium kialakításához kértek támogatást, Kalocsa az uszoda és gyógyfürdő energetikai fejlesztéséhez kap támogatást, Györkönyben szolgálati lakást, Gerjenben sportcsarnokot, Pálfán falukonyhát újítanak fel alapítványi segítséggel. Drágszélen szálláshely kialakításhoz biztosít forrást az alapítvány, több településen pedig a paksi atomerőmű tervezett bővítéséhez kapcsolódva fejlesztési tanulmánytervet készíthetnek alapítványi forrást felhasználva.
    A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány működési területén negyvenegy település fekszik Tolna és Bács-Kiskun megyében, az atomerőmű vonzáskörzetében. A paksi atomerőmű által 2011-ben létrehozott szervezet az elmúlt években 2,6 milliárd forintot ítélt oda pályázatok útján 12 milliárd forint fejlesztést generálva az érintett térségben.
    2015-ben az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től a Miniszterelnökség vette át a támogatói szerepet és az eddiginél magasabb, évi 600 millió forintos keretet biztosított az alapítvány számára. A 2015. augusztusában közzétett felhívásra 88 pályázat érkezett, amelyek közül szakértők véleményét figyelembe véve hatvanhét támogatása mellett döntött a kuratórium, húsz igényt tartaléklistára helyezett.
    Kovács Antal, a kuratórium elnöke azt mondta, a kuratóriumot az ülést megelőzően levélben értesítette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról, hogy további 150 millió forintnyi forrást biztosít az érvényes, támogatható pályázati igények kielégítésére. Így együtt közel 720 millió forint a két megye településeire érkező pályázati forrás.