Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lengyelországban nemzetközi riasztórendszerrel keresnek egy elrabolt kisgyereket - FRISSÍTETT (új: a gyereket az apja vehette magáho

2015-11-24 15:12:19

 

Második alkalommal indították be a Child Alert elnevezésű nemzetközi riasztórendszert Lengyelországban, miután egy elraboltnak hitt hároméves gyermeket kerestek kedden; ezt követően a gyermek apjaként bemutatkozó férfi azt közölte a sajtóval, hogy a fiút ő vette magához.

    Kedd délelőtti sajtóértesülések szerint a hároméves kisfiút a közép-lengyelországi Radomban, a család házának bejáratánál rabolták el az ismeretlen tettesek.
    A lengyel rendőrség beindította a Child Alert nemzetközi riasztórendszert, amelynek köszönhetően a gyerekről szóló tájékoztató adatok nemcsak a rendőrségi hálózatokon, hanem a tömegtájékoztató eszközök révén is gyorsan terjednek. A rendszerben részt vevő tagországokban külön sürgősségi hívószám is működik.
    Az akció széleskörű elindítása után a fiú apjaként bemutatkozó férfi felhívta az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió szerkesztőségét, közölve: a gyermeket - akinek nem esett baja - ő vitte el. Az illető azzal indokolta e lépését, hogy miután elvált a fiú anyjától, a bírósági döntés ellenére fél éve nem találkozhatott gyermekével.
    A lengyel rendőrség egyelőre nem vonta vissza a riasztást.
    Lengyelországban eddig egy alkalommal, idén áprilisban indították el a Child Alertet, akkor ennek segítségével egynapos keresés után megtaláltak Németországban egy elrabolt lengyel kislányt.
    A Child Alert rendszernek 11 európai ország, valamint Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok a tagja. Magyarország egyelőre nincs a rendszerben.