Tivadar napja van. | 2024.04.20

Székelyföldi önkormányzatok a helyi önkormányzatok chartája betartását kérik a Ciolos-kormánytól

2015-11-24 15:01:51

 

Két székelyföldi polgármester arra kéri a szakértői Ciolos-kormányt, hogy a Románia által 1997-ben ratifikált helyi önkormányzatok európai chartája tiszteletben tartásával készítse el az ország 2016-os költségvetésének a tervezetét.

    A beadványt a Gyergyószéki Székely Tanács szövegezte meg és bocsátotta a gyergyószéki polgármesterek rendelkezésére. Eddig Gyergyószentmiklós és Gyergyóújfalu elöljárója küldte el a kormánynak, a román parlamentnek, Klaus Iohannis államfőnek, és az Európa Tanács illetékeseinek. Árus Zsolt, a székely tanács alelnöke egy keddi sajtótájékoztatón Románia valamennyi polgármesterét arra biztatta, hogy a beadvány elküldésével figyelmeztesse a kormányt Románia vállalt kötelezettségeire.
    Ezekre emlékeztetve hangsúlyozta, hogy biztosítani kell az önkormányzatoknak a feladataik elvégzéséhez szükséges forrásokat, valamint azt, hogy a kormány nem adhat célirányos támogatásokat az önkormányzatoknak. A charta szerint az önkormányzati testületeknek maguknak kell dönteniük arról, hogy mire fordítják a számukra biztosított pénzforrásokat.
    Árus Zsolt a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta, az önkormányzatoknak jelenleg folyamatosan "azért kell a kormánynál kilincselni", hogy elláthassák a mindennapi feladataikat. Azt is hozzátette, hogy az önkormányzati charta előírásaival ellentétben a költségvetésben évek óta számtalan olyan tétel szerepel, amely célirányos támogatást juttat egyes önkormányzatoknak bizonyos beruházásokra. "A charta értelmében felcímkézett pénzt nem kaphatnak az önkormányzatok. Ha kapnak is pénzt a kormánytól, a kabinetnek nincsen joga beleszólni abba, hogy mire költik a támogatást" - magyarázta Árus Zsolt.
    A székely tanács alelnöke hozzátette, olyan beadványt készítettek, amely valamennyi önkormányzat érdekét képviseli, ehhez nemcsak a székelyföldi és nemcsak a magyar polgármesterek által vezetett önkormányzatok is csatlakozhatnak. "Azt szeretnénk ezzel bizonyítani, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem egy román-magyar versenyben áll a magyarok mellett, hanem az önkormányzatok és az állampolgárok oldalán áll függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek" - jelentette ki Árus Zsolt.