Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gazdaság-érdekképviselet Nem szűnnek meg az ágazati párbeszéd bizottságok

2015-11-24 14:32:00

 

Amennyiben az ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB-k) megfelelnek a jogszabályban rögzített feltételeknek, az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság (ÁRMB) gondoskodik a további működést megalapozó határozatok meghozataláról, az ÁPB-k felszámolásától nincs ok tartani - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

    A tárca az ÁPB-k vezetőinek hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagál. A megszólalók abból vonták le az ÁPB-k megszüntetésére irányuló szándékot, hogy anyagilag ellehetetlenülnek. A múlt évi 120 millió forint után idén mindössze 60 millióból működnek, és - véleményük szerint - eltűnt a múlt évi 20 millió forintos uniós visszatérítés is. Ez utóbbi miatt büntető feljelentést fontolgatnak. A pénznek akkor veszett nyoma, amikor ez év elejétől az NGM vette át a megszüntetett Nemzeti Munkaügyi Hivataltól az ÁPB-k finanszírozását.
    A szaktárca szerint nem felel meg a valóságnak Sáling József - az ÁPB-k munkavállalói oldalának ügyvivője - azon állítása, miszerint az ÁPB-k számlájáról eltűnt volna 20 millió forint. Az összeg már csak azért sem tűnhetett el, mivel az ÁPB-k számlavezetési joggal nem is rendelkeznek. Az ÁPB-k működését szabályozó törvény nem ruházza fel ezeket az intézményeket jogalanyisággal, így nem állhatott külön számlán rendelkezésükre az említett 20 millió forint.
    Az Európai Uniótól érkezett 20 millió forint visszatérítés nem az ÁPB-ket illeti meg, mivel az a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által korábban megelőlegezett brüsszeli utak megtérítése volt. A beérkezett bevételt - az intézményi költségvetés részeként - tavaly fel is használták.  
    A vonatkozó törvény alapján a társadalmi párbeszédért felelős miniszter támogatja az ÁPB-k szakmai programjainak megvalósulását. Ennek forrását és mértékét az NGM költségvetési fejezetében jóváhagyott keret határozza meg és a rendelkezésre álló költségvetési forrás nagyságától függ.
    A támogatás felhasználásának módját, elveit és szabályait a tripartit jelleggel elfogadott alapdokumentum rendezi. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal múlt év végi megszűnését követően a szociális párbeszéd rendszerének és a kapcsolódó szakmai programoknak a támogatását a Nemzetgazdasági Minisztérium változatlanul biztosítja. A kormányoldal idén is együttműködött a munkáltatói és munkavállalói oldallal, ennek köszönhetően konszenzussal jöttek létre a szociális párbeszéd alapdokumentumai, illetve az annak intézményrendszerét szabályozó ügyrendek.
    Megvalósult az alapdokumentumban szabályozott társadalmi együttműködés is, amelyben a munkavállalói oldal is kellő szerephez jutott akár az ügyvivői-, akár a szakértői testületben. Amennyiben az ÁPB-k megfelelnek a jogszabályban rögzített feltételeknek, az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság (ÁRMB) gondoskodik a további működést megalapozó határozatok meghozataláról - írta a tárca.