Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyar Sakkhagyományokért Fesztivál szombaton először

2015-11-24 11:55:42

 

Szombaton első alkalommal kerül sor a Magyar Sakkhagyományokért Fesztiválra a MAVIR székházában, ahol az 1978-as Buenos Aires-i olimpián aranyérmes csapat tagjai közül Portisch Lajos, Ribli Zoltán és Csom István is jelen lesz.

 

    A Magyar Sakkozásért Alapítvány (MSA) által szervezett esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy egy napon több rendezvény is lesz: Portisch, Ribli és Csom pódiumbeszélgetésen vesz részt, rendeznek "Mester és tanítványa" versenyt, Portisch, a Nemzet Sportolója pedig részletesen elemzi az 1978-as győzelem alkalmával játszott utolsó, mindent eldöntő partit.
    Emellett első alkalommal adják át a Magyar Sakkhagyományokért Díjat, amelyet az alapítvány azért hozott létre, hogy ezzel köszönje meg "azoknak az embereknek a munkáját, akik életük során a háttérben dolgozva tettek nagyon sokat a magyar sakkhagyományért". A díjat évente egy személy kapja meg, odaítéléséről a Portisch által vezetett háromfős testület dönt.
    A fesztiválon gyermekversenyt is rendeznek, ezen a résztvevők számától függően 10 perces játszmák követik majd egymást.
    "Olimpiai bajnokaink és nemzetközi nagymestereink azok, akik igazán méltóak arra, hogy példaképnek állítsuk őket az ifjú sakkozók elé" - jelentette ki Flumbort András, az MSA kuratóriumi titkára, az esemény főszervezője. Hozzátette, legfőbb céljuk, hogy minél több fiatal vegyen részt az eseményen.
    Portisch, Ribli és Csom a sakk hazai helyzetéről és megítéléséről is beszélt. Utóbbi kiemelte, mindig arra törekedett, hogy a sportág a méltó helyére kerüljön a magyar sportkultúrában, mert szerinte a fizikai sportágaknál nagyon jól hasznosíthatóak a sakkozásból származó előnyök.
    Az Ausztriában edzőként dolgozó Ribli szerint Magyarországon állami szinten mindig relatív sokat költöttek a sportra, ami nagyon előnyös, Portisch pedig azt emelte ki, hogy a sakknak köszönhetően soha életében nem unatkozott. A Nemzet Sportolója párhuzamot vont a többi sportággal is, hangsúlyozva, hogy többek között a labdarúgásban is hasznosítható az a taktikai, stratégiai gondolkodás, amely a sakkban nélkülözhetetlen.
    Az első Magyar Sakkhagyományokért Fesztivál szombaton 9.45-kor kezdődő programjai ingyenesek.