Auguszta napja van. | 2024.03.29

Horvát belügyminiszter: a migránsok mindössze 1,6 százaléka gazdasági bevándorló

2015-11-23 20:05:52

 

A migránsok szállítása zavartalanul folyik, nincs torlódás Horvátország határain a szigorítások miatt, ugyanis a Közel-Keletről érkező bevándorlók mindössze 1,6 százaléka gazdasági bevándorló - jelentette ki Branko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak hétfőn.

 

    Közlése szerint az elmúlt napok mérsékelt csökkenése után újra visszaállt a napi átlagosan hatezer fős menekültáradat.
    A nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok csütörtökön bejelentették, hogy ezentúl csak a háború sújtotta övezetekből érkező menekülteket engedik be, a gazdasági bevándorlókat nem.
    Ostojic elmondta, hogy vasárnap 6305 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt, majd hozzátette: szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban csaknem 440 ezer migránst vettek nyilvántartásba. 
    Szlovéniába a menedékkérőket a szlovén hatóságokkal való egyeztetés után szállítják tovább, Ljubljana döntése szerint azokra az áteresztési pontokra, ahol a szomszédos ország hajlandó fogadni őket - hangsúlyozta. 
    "Amennyiben Dobován fogadják a migránsokat, vonattal történik a szállításuk Bródból (Slavonski Brod), amennyiben bárhol máshol, minden esetben buszokkal visszük őket a kijelölt helyekre" - húzta alá a miniszter.
    A Jutarnji List című horvát napilap arról írt, hogy az Európai Unió külső határainak a terrortámadásokkal kapcsolatban elrendelt fokozott védelme következtében a horvát-boszniai határon hétfőre virradóra több helyen is torlódás alakult ki. A határforgalom szigorított ellenőrzése miatt a személygépkocsik és az autóbuszok órákon át hosszú sorokban vesztegeltek a hideg éjszakában.
    Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 256 475 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szombaton 2952, vasárnap 5260, hétfőn 12 óráig 2067 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 245 754 közel-keleti menekült érkezett.
    A Delo című szlovén napilap által készített közvélemény-kutatás szerint a szlovén állampolgárok biztonságérzete nem csökkent az európai terrortámadások következtében, ugyanakkor a legnagyobb veszélyt a polgárok a migrációs áradatban látják. Emiatt a megkérdezettek 80 százaléka támogatja a határkerítés építését a Horvátországgal közös határon. Arra a kérdésre, hogy Szlovéniának támogatnia kellene-e katonai erőkkel Franciaországot az Iszlám Állam elleni harcban, a válaszadók 40 százaléka mondott igent, 39 százalékuk pedig ellenezte ezt.