Emma napja van. | 2024.04.19

A terrorizmus finanszírozása ellen is fellép a francia kormány

2015-11-23 13:59:36

 

A feltöltős bankkártyák szigorúbb szabályozása és a terrorgyanús személyek vagy szervezetek vagyonának zárolása is szerepel a francia kormánynak a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés érdekében tervezett intézkedései között, amelyeket Michel Sapin pénzügyminiszter ismertetett hétfőn.

    A 130 áldozattal járó, november 13-i párizsi merényleteket a francia kormány szerint a trafikokban megvásárolható, feltölthető bankkártyákkal finanszírozták. A személyi okmányok bemutatása nélkül megvásárolható kártyákra évente 2500 euró tölthető fel.
    "A terroristáknak azért sikerül merényleteket elkövetniük, mert pénzügyi forrásokkal tudnak rendelkezni Franciaországban és külföldön" - mutatott rá Michel Sapin. "A kérdéses összegek kicsik, mert a terroristák nem akarnak nyomokat hagyni" - tette hozzá.  
    A 2016 első hónapjaiban kihirdetetésre kerülő rendeletben a kormány ezért kötelezővé teszi személyi igazolvány bemutatását a feltölthető kártyák megvásárlása esetén.
    A radikalizálódás miatt a titkosszolgálatoknál nyilvántartott emberek listájához pedig ezentúl hozzáférése lesz a pénzügyminisztérium pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni részlegének, annak érdekében, hogy amennyiben az adott személy esetében a terrorveszély ténylegessé válik, minden vagyonát és bankszámláját azonnal zárolni lehessen, a gépkocsiját vagy ingatlanjait pedig lefoglalhassák a hatóságok.
    A pénzügyminiszter azt is jelezte, hogy kérni fogja az uniós tagállamoktól, hogy gyorsítsák fel a pénzmosás elleni európai direktíva megvalósítását, amelyet eredetileg 2017-re tervezett az Európai Unió.     
    "Szimpátiaüzeneteket és támogatásokat kaptunk külföldi kollegáinktól, de az érzelmességen túl most akcióba kell lépni" - fogalmazott Michel Sapin. A pénzügyminiszter azt is kezdeményezi, hogy az európaiaknak jobb hozzáférése legyen az úgynevezett Swift pénzügyi tranzakciókhoz, ugyanis a nemzetközi átutalások kilencven százaléka ezen, az Egyesült Államok által ellenőrzött rendszeren keresztül történik.