Emma napja van. | 2024.04.19

Belgium-terrorizmus Terrorizmus - Újabb öt embert vettek őrizetbe a belga hatóságok

2015-11-23 13:53:34

 

A belga rendőrség újabb öt embert  vett őrizetbe hétfőn a feltételezett terroristák ellen előző nap indított akció keretében.

    A vasárnap este indított műveletek részeként hétfőn további öt házkutatást hajtottak végre a brüsszeli és kettőt a liége-i régióban. Ezek során fogták el az öt gyanúsítottat - derült ki a szövetségi ügyészség közleményéből.
    A reggeli hatósági fellépéssel így 21-re nőtt a vasárnap este óta Belgiumban őrizetbe vett feltételezett szélsőségesek száma, de az ország első számú körözött személye, a november 13-án végrehajtott, 130 halálos áldozatot szedő párizsi merényletsorozat egyik elkövetőjének tartott Salah Abdeslam továbbra is szökésben van.
    "Világos, hogy a (terrorellenes) akció még nem ért véget" - hangsúlyozta hétfőn Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF francia nyelvű közszolgálati adónak nyilatkozva. A politikus a nyomozásról az ügy érzékenysége miatt nem árult el részleteket, így azokat a sajtóértesüléseket sem kommentálta, amelyek szerint Abdeslam Németország felé vette az irányt.
    "Minden ilyen részlet túlságosan érzékeny, és zavarhatja a nyomozást" - hangsúlyozta. Jambon ugyanakkor arra buzdította a brüsszelieket, hogy éljék úgy a mindennapokat, ahogy eddig.
    "Megtesszük az emberek biztonsága szempontjából szükséges intézkedéseket. Az élet azonban nem állhat meg Brüsszelben, sem a gazdasági, sem pedig a társadalmi élet. A hivatalok például nyitva tartanak ma (...). A mindennapi életnek folytatódnia kell" - hangsúlyozta a belügyminiszter.
    Szombaton a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorellenes készültség szintjét, miután a Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést. A Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) újabb helyzetelemzést tesz közzé a nap folyamán, és a kormány majd ennek alapján dönt arról, fenntartja-e a Brüsszelben korábban elrendelt sürgősségi intézkedéseket, köztük a metró, az óvodák és iskolák zárva tartását.