Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 3. rész

2015-11-23 12:56:23

Az egészségügyi várólistákról, útelújításról, a kulturális ágazat valamint az egészségügyi bérek emeléséről, az agrártámogatásokról, a magyar méz védelméről és a pedagógusok juttatásairól is szó volt a kérdések során, az Országgyűlés hétfői ülésén.      


    LMP: ki kapja meg a soproni kaszinót?

    Schmuck Erzsébet (LMP) azt hangoztatta: amíg a kaszinókat nem kötik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, addig be kell zárni azokat, mert átláthatatlanul nyerészkedhetnek. Felvetette, hogy az egynegyed részben állami tulajdonú soproni kaszinó év végéig üzemelhet, utána koncessziós szerződést kell kötni. Azt kérdezte, hogy Andy Vajnához, Szima Gáborhoz vagy Garancsi Istvánhoz kerül-e a jog.
    Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára vádaskodásnak nevezte az adócsalásra vonatkozó felvetéseket, kifejtve: legalább 96, legfeljebb 179 kamera van a nyolc kaszinóban, amelyek képeit a felügyelet ellenőrzi, emellett helyszíni és bizonylati ellenőrzéseket is tartanak. A soproni kaszinóra válaszul azt felelte: a törvényeknek megfelelően fognak eljárni.
    
    Fidesz: tovább csökkennek-e a várólisták?     

    Kovács József (Fidesz) arra várt választ: tovább csökkennek-e a várólisták. Mint mondta, már kötelező a közfinanszírozott CT, MRI, 14 napon belüli elvégzése  daganatos megbetegedés esetén.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt hangsúlyozta: 2012-ben 70 ezer beteg szerepelt a várólistákon, majd a forrásnövelésnek köszönhetően jelenleg 35 ezer nevet tartalmaznak a listák.

    MSZP: káoszba torkollik az útfelújítás a fővárosi III. kerületben

    Kiss László (MSZP) a fővárosi III. kerületi "közlekedési káoszát", a Pomázi úti felüljáró építésének elmaradását sérelmezte. Hogyan fordulhatott elő, hogy nem sikerült összehangolni a fejlesztéseket? - kérdezte.
    Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára azt mondta: a kisajátítási eljárások elhúzódtak, de az ásatási leletek megtalálása, a rossz időjárás és a dunai árvíz is lassította a beruházást. Hangsúlyozta: a Pomázi úti felüljárót legkésőbb jövő májusig megépítik.

    Jobbik: mikor lesz béremelés a kulturális ágazatban?

    A jobbikos Dúró Dóra arra volt kíváncsi: mikor lesz érdemi béremelés a kulturális ágazatban? Szerinte a szektor finanszírozása torz képet mutat, reprezentatív presztízsberuházásokra költenek, holott mintegy ötmilliárd forintból szerinte megoldható lenne az érintett 13 ezer ember béremelése.
    Rétvári Bence úgy felelt: évről évre nő a fejlesztések összege. A bérekről azt mondta: az érdekegyeztető tanács márciusban ülésezett, ahol életpályamodell kidolgozásáról döntöttek, ám azt még nem véglegesítették, a szektor sokrétűsége miatt.

    Az LMP béremelést sürget az egészségügyben

    Ikotity István (LMP) arra mutatott rá, hogy az OECD országok egészségügyi statisztikája szerint a magyar dolgozók bérének vásárlóereje a legalacsonyabb. Alapbéremelést sürgetett, az elvándorlás megállítása érdekében.
    Rétvári Bence egy másik adatsorra mutatott rá, arra, hogy 2010 előtt jelentős forráskivonás volt az ágazatban, ehelyett most többletforrásokat biztosítanak. Idén 5,3, jövőre több mint 12 milliárd forint jut bérkiegészítésre.

    MSZP: káosz van a vidékfejlesztési hivatalnál?

    Legény Zsolt (MSZP) szerint a magyar gazdák elégedetlenek a vidékfejlesztési hivatal működésével. Állnak a kifizetések, több forrásból kizárják a valódi földműveseket - sérelmezte, hozzátéve: a hivatal elektronikus rendszere hemzseg a hibáktól. Ki a felelős mindezért? - kérdezte.
    Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára félrevezetőnek ítélte az állításokat, hiszen a hivatal megkezdte a vitatott előzetes kifizetéseket. Elmondta, november végéig 130 milliárd forintnyi előleget juttatnak el az érintettekhez. Több mint 170 ezer termelő esetében járnak el - tette hozzá.

    Jobbik: mit tesz a kormány a kínai ipari méz ellen?

    Magyar Zoltán (Jobbik) a kínai importméz kiszűrését kérte számon, rámutatva arra: egy méhészegyesület találomra kiválasztott 19 mézmintájának mindegyike ipari, emberi fogyasztásra alkalmatlan termék volt. Szándékosan fedezik a kínai mézet, vagy a civilek hatékonyabban ellenőriznek, mint önök? - tette fel a kérdést.
    Zsigó Róbert, a földművelésügyi tárca államtitkára szerint csúsztatásokat tartalmazott a felszólalás. Kijelentette: évek óta ellenőrzik a mézeket, a kialakult helyzetre tekintettel pedig fokozottan ellenőrzik az unión kívülről érkezett mézeket.

    LMP: hogyan kompenzálják a juttatásaikhoz késve hozzájutó pedagógusokat?

    Ikotity István (LMP) arról beszélt, hogy az előző tanév végén már számos eset mutatta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) fizetési nehézségekkel küzd. Az LMP utána járt és kiderült, hogy a Klik több mint tízmilliárd forintos adósságot görget maga előtt, ami mára nyolcmilliárd csökkent - folytatta. Szavai szerint sokszor a pedagógusok nem kapják meg a jogos juttatásukat vagy nincs pénz a tanszerekre.
    Mit tesz a kormány a súlyos finanszírozási problémák megoldásáért és hogyan kompenzálják a juttatásaikhoz késve hozzájutó pedagógusokat - kérdezte.
    Rétvári Bence azt felelte, két hónap alatt 46 százalékkal csökkent a Klik adósságállománya és minden pedagógus megkapta a havi rendszeres illetményét. A túlmunkák kifizetéséhez kapcsolódó juttatásokat a hó végén összegzik és körülbelül egy hónap múlva utalják el azokat - tette hozzá magyarázatként. A panaszok nagy része erre vonatkozik, de az önkormányzati fenntartású időszakban is így fizették ki ezeket a nem rendszeres juttatásokat - mondta.