Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fogyasztásélénkítő lépésekről döntött a kínai kormány

2015-11-23 12:41:02

 

Kína a fogyasztás élénkítése érdekében az import növelésére készül, könnyebbé teszi a külföldi vásárlók adó-visszatérítését, és bővíti a 72 órán át vízummentesen látogatható városok körét - tudósított a helyi média hétfőn a pekingi kormányülést követően.

    A kínai kabinet a még mindig lassuló növekedés fázisában lévő gazdaság stabilizálását szeretné elérni a fogyasztás ösztönzésével - állapította meg a kormány közleménye, jelezve, hogy hangsúlyt fektetnek a fejlett, csúcstechnológiát képviselő berendezések importjára, és a napi fogyasztási cikkekből is fokozni fogják a behozatalt.
    A kabinet az úgynevezett stratégiai fontosságú feltörekvő iparágak fejlesztésének támogatásáról is döntött, amelyek közé elsősorban az energiatakarékosságot, a környezetvédelmet és a következő generációs információs technológiát szolgáló szektorokat, valamint az új energiával működtetet járművek gyártását sorolják.
    A világ második gazdaságában olyan intézkedések meghozatalára is készülnek, amelyek a nyilvánvaló és a rejtett adminisztratív monopóliumok megszüntetését célozzák. Szeretnék felszámolni a különböző tartományok protekcionista gyakorlatát, ezek ugyanis akadályozzák versenyt, illetve korlátozzák az importot.
    A kormány kitért a százmilliókat érintő lakhely-regisztrációs rendszer reformjára: a vidéki otthonukat elhagyókra, a városokba költözőkre vonatkozó szabályozást különböző kedvezmények nyújtása mellett úgy alakítják át, hogy az érintettek megtakarításaikból például lakásokat vásárolhassanak maguknak.