Mátyás napja van. | 2020.02.24 | MNB középárfolyam:

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: földárverések, gyermekéhezés, külhoni iskolások, Quaestor, Csillebérc)

2015-11-23 12:02:51

Az állami földek eladásáról, a gyermekéhezésről, a külhoni magyar kisiskolásokról, az Alkotmánybíróság (Ab) Quaestor-törvényről hozott döntéséről és a csillebérci tábor sorsáról volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.


    LMP: az államnak hatással kell lennie az élelmiszertermelésre

    Schmuck Erzsébet (LMP) szerint az országszerte zajló földliciteken - amelyet földrablásnak, földzsákmányolásnak nevezett - a Fidesz akaratára privatizálják az állami földeket. Szerinte az állami földek eladása erősíti a vidék elnéptelenedését, a földbárok majd ott állnak a hatalmas földeken munkások nélkül.
    Hozzátette: a 21. század az ivóvízről és az élelmiszerről szól, ezért az államoknak indokolt a beavatkozás lehetőségét fenntartani az élelmiszertermelésbe.
    Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy törvényileg szabályozott árveréseken adják el a földeket, amelynek semmi köze nincs a privatizációhoz. A Magosz és az agrárkamara összefogott egy tapintható igényt a gazdák földvásárlásával kapcsolatban - mutatott rá.
    Kitért a Földet a gazdáknak program sikerére, amelynek keretében a korábbi 600 helyett nyolcezer gazda használja a földeket. Furcsállotta, hogy az ellenzék gazdaellenes ligába tömörült azért, hogy a gazdák ne tudjanak földet vásárolni.
    
    MSZP: oldják meg a rászoruló gyerekek téli szüneti étkeztetését!
    
    Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arra szólította fel a kormányt, hogy ne az elmúlt nyolc évvel jöjjön, hanem oldja meg a téli szünetben a rászoruló gyermekek étkeztetését.
    Legalább annak a 140 ezer gyermeknek az étkeztetését oldják meg, akik nyáron részt vettek a szociális étkeztetésben - kérte, ez szerinte ez csupán 985 millió forint lenne. Hozzátette: ha az összes gyermekvédelmi kedvezményben jogosult félmillió gyereknek megoldanák a szünetben az étkeztetését, az 3,5 milliárd forintba kerülne. Ehhez képest Lázár János legutóbbi tanácsadói pályázata 5 milliárd forintba kerül - jelezte.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MSZP és a Fidesz kormányzását hasonlította össze. Elmondta, a szocialisták alatt 11 százalék volt, most 6,7 százalék a munkanélküliség.
    Azt kérte a képviselőtől, mondjon még egy olyan országot, ahol a bölcsődések, az óvodások 90 százaléka ingyen étkezik. Szerinte jelenleg 318 ezer gyerek kap ingyen étkezést.
    
    KDNP: 5800 kisdiák kapott ösztöndíjat a Rákóczi Szövetségtől
    
    Hoffmann Rózsa (KDNP) arról számolt be, hogy idén 5800 kisdiák kapott ösztöndíjat a Rákóczi Szövetségtől. Emlékeztetett arra, hogy a szövetség oroszlánrészt vállal a magyar iskolaválasztást elismerő program szervezésében. Hozzátette: az ösztöndíj finanszírozásában élen jár a civil szféra.
    Rétvári Bence válaszában példamutatónak és példaértékűnek nevezte a programot, mert az magánszemélyek adományaira épül. Nyilván nem emiatt az ösztöndíj miatt iratják be a kisgyerekeket a magyar iskolákba - folytatta -, de a tankönyvek megvásárlásához segítséget jelenthet.
    
    Jobbik: az állampolgárok lesznek a Quaestor-kártalanítás teherviselői
    
    Volner János (Jobbik) szerint az Ab határozatával azt mondta ki, hogy a Fidesz diszkriminatív módon határozta meg a Quaestor-károsultak, a kárrendezésre jogosultak körét. Pont annak az egy cégnek az ügyfeleit vonta be, ahol kormánypárti politikusok rendszeresen megfordultak - mutatott rá.
    Szóvá tette, hogy a bankok a társasági adóból, a bankadóból és a tranzakciós adóból levonhatják a Quaestor-törvény miatt befizetéseiket, vagyis az állam lemond az adóforintokról, azaz a bankok adókönnyítést kapnak és a magyar állampolgárok lesznek ennek az intézkedésnek a teherviselői.
    Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a Quaestor-törvény benyújtásakor a többi jogellenes tevékenységet folytató brókercég által elkövetett visszaélések még nem voltak teljeskörűen ismertek, így érdekes lett volna, ha a törvény rájuk is vonatkozott volna.
    Jelezte, hogy az Ab határozatának megfelelően dolgoznak a törvényjavaslat előkészítésén. Abban rögzíteni kell az állam készfizető kezességét, illetve a káron szerzés tilalmát - jelezte, hozzátéve, a jogosultak körét is szükséges pontosítani.
        
    Fidesz: határozottabb fellépéssel menthető a magánzsebekbe átjátszott állami vagyon
    
    Kovács Sándor (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy 15 évre volt szükség a jogerős ítéletig, amely kimondja: a csillebérci úttörőtábor a magyar állam tulajdona. 
    Mint mondta, a 4,6 hektáros terület a rendszerváltáskor gyanús körülmények között került az Úttörőszövetséghez, a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) megszűnése után ajándékozta azt a szövetségnek. Felhívta arra a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc 1989-ben a KISZ központi bizottsága egyetemi és főiskolai tanácsának vezetője volt. Úgy összegzett: a most született ítélet bizonyítja, határozottabb fellépéssel menthető a magánzsebekbe átjátszott állami vagyon.
    Rétvári Bence válaszában azon véleményének adott hangot, hogy jobboldali kormányok alatt az ügyek gyorsultak, míg baloldali kormányok idején blokkolták a Csillebérccel kapcsolatos ügyeket. Azt mondta, hogy az állam javára kedvező ítélet ellenére az ügy nincs lezárva, hiszen miközben az úttörőszövetség használta az ingatlant, a kft.-jének évente 170-200 millió forintos bevétele volt ebből.
    Hozzátette, az ügyben szocialista és DK-s politikusok neve merül fel, példaként Nagy Nóra, Nyakó István volt szocialista országgyűlési képviselőt és a DK-s Varju Lászlót említette.