Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trágyatárolók építésére pályázhatnak a gazdálkodók

2015-11-23 12:00:18

 Trágyatárolók építésére hirdetett pályázatot a Miniszterelnökség az állattenyésztési ágazat fejlesztése érdekében, 5,6 milliárd forintos keretösszeggel. 

    A Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a november 20-án megjelent felhívás célja, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő trágyatárolók építésével csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsájtás.  Az irányító hatóság a források 80 százalékát a legfeljebb 1 millió 275 ezer euró standard termelési érték (STÉ) üzemmérettel rendelkező mezőgazdasági termelők számára biztosítja. Az egyéni beruházás esetén maximum 50 millió forint, kollektív beruházás esetén maximum 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a pályázók. A támogatás feltétele, hogy a gazdálkodó a megvalósítást követően a projektet öt évig fenntartsa.
    A pályázati felhívás azoknak a mezőgazdasági termelőknek nyújt támogatási lehetőséget, akik a korábbi határidőig nem tudták megépíteni az előírásoknak megfelelő trágyatárolókat.
    A kormány célja, hogy az állattartó telepek megfeleljenek a trágyaelhelyezéssel kapcsolatos előírásoknak, emellett fontos célkitűzés, hogy csökkenjen az üvegházhatású gázok, valamint az ammónia-kibocsátás mértéke és a felszín alatti vizek minősége javuljon - közölte a Miniszterelnökség.
    A pályázat keretében a trágyatároló megépítése kötelező, de emellett a gazdálkodó szabadon választható projektelem megvalósítását is vállalhatja.
    Az érintettek a felhívásokra a rendelkezésre álló keret kimerüléséig pályázhatnak. A gazdálkodók első körben 2015. december 20. és 2016. január 20. között, kizárólag elektronikus úton nyújthatják be pályázatukat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felületén, a www.mvh.gov.huweboldalon. A kötelezettségeket a beruházás megkezdését követő 24 hónap alatt kell teljesíteni.
    A felhívás részletes megismerésében és a pályázatok leadásában a www.szechenyi2020.hu weboldal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában megjelent kézikönyv ad részletes tájékoztatást és segítséget - hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség.