Auguszta napja van. | 2024.03.29

Másodfokú az árvízvédelmi készültség a Tisza felső szakaszán

2015-11-23 09:56:20

 

A Tisza mentén 87 kilométernyi szakaszon tart fenn másodfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője hétfőn az MTI-t.

 

    Siklós Gabriella közölte: az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjén csak kisebb mennyiségű csapadék esett, ezért folytatódik az árhullám levonulása.
    A Tisza Tiszabecsnél vasárnap este 454 centiméterrel tetőzött, Tiszabecs alatt a folyó tovább árad. Vasárnap a nyíregyházi vízügyi szakemberek az ukrán társaikkal közösen másodpercenkénti 1680 köbméter vízhozamot mértek Tiszaújlaknál a határszelvényben, ez a Tisza átlagos vízhozamának csaknem nyolcszorosa.
    Hozzátette: a legutóbb 2013 tavaszán volt a Tisza ezen szakaszán másodfokú az árvízvédelmi készültség.
    Kis mértékben árad a Szamos, a Túr és a Kraszna is, de ezeken a folyókon csak kisebb vízszintemelkedés várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Szamos-Kraszna vízgyűjtőn folytatódni fog az árhullám levonulása. Az árhullám a külföldi vízgyűjtőről továbbra is jelentős mennyiségű kommunális hulladékot szállít - közölte a szóvivő.