Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rendőrökkel csaptak össze egy lengyelországi migránsellenes tüntetés résztvevői

2015-11-22 19:27:47

 

Rendőrökkel csaptak össze vasárnap délután a balti-tenger parti kikötővárosban, Gdanskban szervezett migránsellenes tüntetés résztvevői; egy rendőr megsérült, négy nemzeti radikális tüntetőt őrizetbe vettek.

 

    Az előre bejelentett tüntetésen mintegy ezren vettek részt - tájékoztatott az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió. A Gdansk utcáin végigvonuló menet után a tömegből kivált egy több mint 200 fős csoport, mely az óvárosban petárdákat dobált, és a rendőrségi közlemény szerint a gyűlöletbeszédtől sem mentes jelszavakat skandált. A beavatkozó, könnygázt is bevető rendőreket kövekkel, üvegekkel dobálták meg. 
    Az onet.pl hírportál szerint a tüntetést több radikális jobboldali tömörülés - köztük a Nemzeti Radikális Tábor (ONR) és az Összlengyel Ifjúság (Mlodziez Wszechpolska) - szervezte.
    Lengyelország jövőre  hat és félezer migránst venne át a többi európai országtól az előző, a jobbközép liberális Polgári Platform vezette kormány által vállalt kötelezettség alapján. Az októberi parlamenti választások nyomán kormányra került nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezető politikusai  azt utóbbi napokban úgy nyilatkoztak: teljesítik ugyan a vállalt kötelezettséget, de "nagyon sűrű szűrőt" alkalmaznak a menedékjogi kérelmek elbírálásakor.
    Egyidejűleg kilátásba helyezték: az uniós migrációs politika átértékelésére törekszenek,  az európai migrációs válság megoldásában előtérbe helyezve  a kiváltó okok kezelését, illetve az Európai Unió külső határainak a védelmét..