Auguszta napja van. | 2024.03.29

Érezhetően kevesebb menekült érkezett az ausztriai Spiefeldhez vasárnap

2015-11-22 19:22:14

 

Érezhetően kevesebb menekült érkezett az Ausztria déli határrészén fekvő spielfeldi átkelőhöz vasárnap - közölte a stájerországi rendőrség vasárnap délután. Az elmúlt időszakban naponta több ezren lépték át itt az osztrák-szlovén határt.

 

    A hatóságok tájékoztatása szerint ennek oka egyrészt az lehet, hogy Szerbia és Macedónia a hét közepén bejelentette: a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába, valamint Szlovénia is közölte, hogy korlátozza a  migránsáradatot, és visszafordítja a gazdasági menekülteket a horvát határról. A másik ok pedig, hogy az osztrák-szlovén határon fekvő spielfeldi átkelő tehermentesítésére szombattól Szlovéniából Karintiába 1600 menekültet küldenek naponta buszokkal és különvonatokkal. 
    A stájerországi rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint vasárnap délután Spielfeldnél 1600-an, a szomszédos Bad Radkersburgnál 600-an voltak, hősugárzókról és a pokrócokról a Vöröskereszt gondoskodott. Karintiából a menekülteket a tiroli Kufstein városba és Felső-Ausztria tartományba szállították tovább, vagy a tartomány befogadóközpontjaiban helyezték el. 
    A Der Standard című osztrák lap vasárnap közölt beszámolója szerint Ausztria szerte elkezdték a befogadóhelyek téliesítését, azonban a hideg idő beköszönte ellenére még mindig menekültek ezrei vannak szükségszállásokon, olyanok is, akik menekültkérelmük elbírálására várnak. 
    Ausztriában idén összesen 68 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, az év végéig további harmincezer kérelemmel számolnak. Tavaly összesen 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet érkezett be a hatóságokhoz.
    Salzburg tartományban egyelőre "jobbfajta" sörsátrakat állítottak fel, azonban ezeknek a teteje várhatóan nem bírja el a hó súlyát. Salzburgban eddig összesen 3400 menekült kapott elhelyezést tartományi, 500 állami befogadóhelyen, további 660 menekültet faházakban akarnak elszállásolni. 
    Tirolban már beköszöntött a tél, mégis 180 menekült tölti az éjszakát sátrakban, ahova átutazó menekülteket helyeznek el. A tervek szerint december közepétől a sátrakat faházakra cserélik. 
    A stájerországi Spielfeldnél lévő nagy sátrakat, amelyek összesen 5500 fő befogadására alkalmasak már téliesítették, a közeli Bad Radkersburgnál pedig igyekeznek felgyorsítani a menekültek szállítását a hideg idő miatt. 
    Bécsben jelenleg 6000 menedékkérőt tudnak elszállásolni olyan szükségszállásokon, amelyek a helyi menekültügyi koordinátor szerint "javarészt téliesítettek".