Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tíz év alatt tízszeresére nőtt az MKB Egészségpénztár tagsága

2015-11-22 10:29:02

 

Tizenhét éves története során a szerves fejlődés, a folyamatos fejlesztés és a beolvadások egyaránt szerepet kaptak az MKB Egészségpénztár bővülésében, amelynek taglétszáma az elmúlt évtized során a tízszeresére nőtt, november közepére elérte a 175 ezret - közölte Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke az MTI-vel.

 

    Az egészségkassza 1998-ban Országos Közlekedési Egészségpénztár néven kezdte meg működését. Az MKB név 2003-as felvételét gyors növekedési szakasz követte, majd a közel tizennyolcezer fős Talizmán Egészségpénztárral összeolvadva az MKB Egészségpénztár megduplázta tagsága létszámát és a piac második legnagyobb szereplőjévé vált 2005-ben - ismertette.
    Lehoczky László szerint a jogszabály által engedélyezett valamennyi szolgáltatást finanszírozó kassza egyik nagy erőssége a hatékonyság. "Miközben az egészségpénztárak 2014-ben az összes pénztári bevételük 8,9 százalékát fordították működési költségre, a megfontolt gazdálkodás eredményeként nálunk csupán 6,5 százalék ez az arány. Ennek köszönhetően az egy tagra jutó tényleges működési költség nálunk ötödével alacsonyabb volt az országos átlagnál. A tartósan hatékony gazdálkodás a pénztár stabilitását is erősíti: a működési tartalék az országos átlagnál másfélszer hosszabb ideig elegendő az MKB Egészségpénztárban" - tette hozzá Lehoczky László.
    Úgy vélte, ma már egyre többen érzik fontosnak az öngondoskodást. Erre utal az is, hogy az MKB Egészségpénztárban a tizenhét éves működés során tavaly először haladta meg az egyéni befizetések összege a 3 milliárd forintot. Mivel a pénztárhoz 2014-ben 9,6 milliárd forint érkezett be, minden harmadik befizetett forint egyéni tagi befizetés volt. Noha a trend évek óta folyamatos, az önkéntes nyugdíjpénztárhoz hasonló, magas részarányt egyelőre nem érte el - mondta Lehoczky László. 
     Az elnök bízik abban, hogy év végén is sok MKB Egészségpénztári tag fog élni az egyéni befizetés lehetőségével, hiszen a kedvező feltételek mellett a pénztárban jelenleg országszerte közel 14 ezer szolgáltatónál tudják felhasználni egészségpénztári számlájukat, akár az egész család egészségügyi kiadásainak csökkentésére.
    Az ügyfélbarát kiszolgálást erősíti, hogy MKB Egészségpénztár elektronikus ügyintézéssel segíti tagjait, amelyet az e-mail címmel rendelkezők egyharmada már használ is - jegyezte meg.