Andrea napja van. | 2024.04.18

Tintoretto, Mantegna, Rubens festményeit lopták el egy olasz múzeumból

2015-11-21 06:49:33

 

Tizenhét festményt, közöttük Tintoretto, Mantegna és Rubens alkotásait lopták el egy veronai múzeumból.

 

    A Veronában levő Museo Civico di Castelvecchio városi múzeum pénteken jelentette be, hogy csütörtök este fegyveres rablók hatoltak be a múzeum épületébe és értékes festményeket vittek el. Az első közlésekkel szemben, nem tizenöt, hanem tizenhét képet loptak el. Egyes festményeket kiszedték a keretükből és összetekerték, másokat kerettel együtt vitték el. 
    Az utolsó látogató távozása után, a múzeumzárás előtti percekben érkezett álarcos, fegyveres rablók közül ketten a bejáratnál álló biztonsági embert arra kényszerítették, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, száját ragasztószalaggal tapasztotta be.
    A bűnözők ismerték a múzeumot és tudták, mit akarnak elvinni - közölte Flavio Tosi veronai polgármester, aki szerint a rablók megbízóknak dolgoztak.
    Többek között Tintoretto öt művét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait vitték el: a tizenhét képből több remekműnek számít. A képeket a biztonsági ember gépkocsijával vitték el, majd erről egy másik autóba szálltak át. 
    A képrablókat az olasz csendőrség speciális műkincsvédelmi egysége keresi. A festmények teljes értéke 10-15 millió euró (3-4,5 milliárd forint) között mozog.

(A nyitóképen a múzeum látható fotó/wikipédia)