Tivadar napja van. | 2024.04.20

Befejezte az időközi országgyűlési választásokra fordított közpénzek ellenőrzését az ÁSZ

2015-11-20 10:39:58

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte az újpesti, a tapolcai és a veszprémi időközi országgyűlési választásokhoz kapcsolódó ellenőrzését - közölte az ÁSZ a hírportálján pénteken. 

 

    A www.aszhirportal.hu beszámolója szerint a megüresedett országgyűlési képviselői mandátumok betöltésére időközi választást tartottak Budapest 11. számú egyéni választókerületében 2014. november 23-án, Veszprém megye 1. számú egyéni választókerületében idén február 22-én, Veszprém megye 3. számú egyéni választókerületében pedig április 12-én. 
    Az Állami Számvevőszék törvényi felhatalmazás alapján a választást követő egy éven belül hivatalból ellenőrizte a három időközi országgyűlési képviselő-választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának szabályszerűségét, az ellenőrzés a képviselethez jutott egyéni jelöltekre és jelölőszervezeteikre terjedt ki. A képviselethez jutott egyéni jelöltek közül egy független jelölt, egy az MSZP, egy pedig a Jobbik jelöltje volt. 
    Az ÁSZ részére rendelkezésre bocsátott dokumentumok szerint a jelölőszervezetek és jelöltjeik, valamint a független jelölt kampánytevékenységre fordított összes kiadásai nem haladták meg a jelöltenkénti ötmillió forintos értékhatárt. A központi költségvetési támogatáson felüli forrásokból teljesített kiadások bizonylatai a választói akarat befolyásolására alkalmas kampányeszközök kampányidőszaki felhasználását támasztották alá. A jelölőszervezetek pártjai a párttörvényben meghatározott forrásokat vették igénybe - állapította meg az ellenőrzés. 
    Az ÁSZ megállapította azt is, hogy az egymillió forint összegű támogatást igénybe vevő három, országgyűlési képviselethez jutott jelölttel a Magyar Államkincstár a jogszabályi előírásoknak megfelelően megállapodást kötött és részükre a támogatást kincstári kártyafedezeti számlán jóváírta. A három jelölt kincstári kártyafedezeti számla- és kártyahasználata minden esetben megfelelt a jogszabályi előírásoknak. 
    A támogatás felhasználásáról szóló elszámolást benyújtották a kincstárhoz. Az elszámolást alátámasztó számlák, számviteli bizonylatok a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfeleltek, hitelesek voltak, azok kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadásokat tartalmaztak. 
    Két jelölt - a független, valamint a Jobbik jelöltje - esetében az elszámoláshoz csatolt, jelöltenként egy-egy bizonylat nem felelt meg teljes körűen a jogszabályokban foglalt rendelkezéseknek, mivel a szerződésekben rögzített szolgáltatást részben kampányidőszakon túl vették igénybe. A szabálytalanul felhasznált támogatás - a két jelölt esetében összesen - 223 ezer forint volt.
    A politikai hirdetések számláinak adatai megegyeztek a sajtótermékek által az ÁSZ részére megküldött árjegyzékben és/vagy a tájékoztatóban foglalt adatokkal. Egy sajtótermék nem küldte meg a számvevőszéknek a jogszabályban előírt árjegyzéket és tájékoztatót, a szabálytalanságért a sajtótermék kiadója a felelős, az a választási kampányra fordított pénzeszközök felhasználásának minősítését nem befolyásolta - olvasható a www.aszhirportal.hu-n.