Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újraválasztják az előző ciklus végén megválasztott lengyel alkotmánybírókat

2015-11-20 09:44:49

 

Újra kell választani az előző parlamenti ciklus végén megválasztott lengyel alkotmánybírókat a vonatkozó törvény azon módosításának értelmében, melyet pénteken hagyott jóvá a lengyel parlament felsőháza.

 

    A szenátusban a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) abszolút többséggel rendelkezik. Az új jogszabályt csütörtök este szavazta meg a 460 fős alsóház, amelyben 268-an szavaztak rá, köztük az abszolút parlamenti többséggel rendelkező PiS  mellett a vegyes összetételű, de jobboldalinak minősített Kukiz´15 mozgalom képviselőinek nagy része is. A csütörtöki szavazás előtt a többi párt, köztük az ellenzéki jobbközép liberális Polgári Platform (PO) képviselői elhagyták a termet.
    Az alkotmánybíróságról szóló törvényen utoljára az októberi parlamenti választások előtt két hónappal, augusztusban módosított a szejm, melyben az akkor kormányzó PO és a Lengyel Parasztpárt (PSL) volt többségben. Az augusztusi módosítás lehetővé tette, hogy a 15 tagú alkotmánybíróság 2 tagját, akiknek hivatali ciklusa csak decemberben ér véget, még az előző parlament válassza meg októberben.
    A PO-PSL többségű szejmnek eredetileg csak 3 új alkotmánybírót kellet volna választania, akiknek november elején, még az új szejm nyitóülése előtt járt le a mandátumuk.
    Andrzej Duda elnök megtagadta mind az 5, októberben megválasztott bíró kinevezését, azzal érvelve, hogy megválasztásukkor a távozó kormánypárt megsértette a demokrácia elveit.
    Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a lengyel alkotmánybíróság a PO-nak köszönhetően "nemcsak politikai, hanem egyszerűen pártpolitikai intézménnyé lett", a törvénymódosítást a PiS "a lengyelek óriási többségének érdekében hajtotta végre".
    Elzbieta Witek kormányszóvivő újságíróknak elmondta: a PO nyáron "alkotmánybírósági puccsot hajtott végre", az új törvénymódosítás pedig "normális állapotot állít vissza, hogy az alkotmánybíróság szabályosan működhessen".
    A PO képviselői kilátásba helyezték: amennyiben a törvénymódosítást Andrzej Duda elnök is jóváhagyja, panaszt tsznek az alkotmánybíróságon.
    A lengyel alkotmánybíróság tagjait 9 évre választja meg a szejm, és az államfő iktatja be őket hivatalukba.