Csongor napja van. | 2024.04.16

A megölt feltételezett főszervezőt a párizsi metróban látták a támadások estéjén

2015-11-20 09:24:50

 

A párizsi metróban járt a saint-denis-i rendőri akcióban megölt Abdelhamid Abaaoud, a múlt heti 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezője a támadások estéjén a térfigyelő kamerák felvételei szerint - közölték pénteken rendőrségi források.

    A belga-marokkói dzsihadistát a Croix de Chavaux nevű megállónál, Párizs Montreuil nevű elővárosában rögzítette múlt péntek este 10 órakor egy kamera, nem messze attól a helytől, ahol vasárnap a rendőrök megtalálták azt a belga rendszámú fekete színű Seat típusú gépkocsit, amelyet az utcai lövöldözésekhez használt egy háromtagú terrorkommandó.
    A rendőrség feltételezése szerint a gépkocsiból lőtt a belvárosi X. és XI. kerületben a kávéházak teraszain ülő emberekre a francia állampolgárságú, Belgiumban élő Abdeslam-testvérpár. Közülük Ibrahim felrobbantotta magát a támadássorozat után, Salah pedig elmenekült. Hasonlóan a harmadik merénylőhöz, akit a rendőrségnek eddig nem sikerült azonosítania.  
    A nyomozók arra a keresik a választ, hogy a harmadik merénylő lehetett-e Abaaoud.
    A 28 éves  - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoud-t, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számított, a Párizstól északra található Saint-Denis elővárosban szerda reggel egy rajtaütésben megölték a francia kommandósok. A férfi ellen még korábban nemzetközi elfogató parancsot adott ki Belgium, ahol távollétében húsz év szabadságvesztésre ítélték.
    Salah Abdeslamot - aki feltehetően még a támadások éjszakáján két ismerőse segítségével átjutott Belgiumba - a francia hírtelevíziók szerint csütörtök este Brüsszelben látták, de ezt nem erősítették meg hivatalos források. Őt nagy erőkkel keresi a francia és a belga rendőrség.