Emma napja van. | 2024.04.19

Elrendelték a terrorizmus finanszírozása miatt büntetett másik brit férfi letartóztatását is

2015-11-19 15:29:59

 

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak a másik brit férfinak az átadási letartóztatását is, akit múlt szombaton egy Bukarestbe tartó vonaton igazoltattak, majd előállítottak a magyar rendőrök.

 

    Trevor Brooks a hazájában, az Egyesült Királyságban sajtóhírek szerint Abu Izzadinként is ismert, és rendszeres szónoka Nagy-Britanniában a szélsőséges dzsihadista megmozdulásoknak. Korábban ő és társa, Simon Jonathan Keeler terrorizmus finanszírozása miatt volt büntetve, és a brit terrorizmusellenes törvények szerint engedély nélkül nem hagyhatták volna el az Egyesült Királyság területét, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellenük.
    A törvényszék előzőleg, szintén csütörtökön döntött Simon Jonathan Keeler átadási letartóztatásáról.
    Brooks a társához hasonlóan az egyszerűsített eljárást választotta, vagyis beleegyezett a kiadatásába. Ez azt jelenti, hogy tíz napon belül, november 29-ig át kell venniük őt a brit hatóságoknak, ha ez nem történik meg, akkor szabadon kell bocsátani.
    A férfi a tárgyaláson panaszkodott a magyar börtönkosztra, és azt kérte, hogy a saját pénzén vásárolhasson magának élelmet. Ugyancsak kérte, hogy csapvíz helyett ásványvizet ihasson.
    A két brit férfit a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton igazoltatták a rendőrök múlt szombaton, ám ők sem a magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem az állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.
    A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves Simon Jonathan Keeler brit állampolgáré. Útitársát - bemondott személyi adatai alapján - a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: Trevor Brooks brit állampolgár, 40 éves.
    Ügyükben kedden történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük ellen az európai elfogatóparancs, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát. A két brit férfi ugyanis korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.
    A csütörtöki tárgyalásokat hatalmas rendőri készültség kísérte, több tucat rendőrautó jelent meg a Fővárosi Törvényszék előtt, illetve rohamsisakos, géppisztolyos rendőrök biztosították a helyszínt, és a tárgyaláson is mindvégig jelen voltak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó