Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: a beérkező uniós transzferek javították az államháztartási mérleget

2015-11-19 13:39:19

 Októberben 138,4 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere. Ez a korábban felfüggesztett több százmilliárdos uniós transzfer részbeni megérkezésének, valamint a megnövekedett adóbevételeknek köszönhető - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a részletes adatokat honlapján csütörtökön.

    Az államháztartás központi alrendszerének január-októberi hiánya 816,2 milliárd forintra mérséklődött, így az első tízhavi hiány az egész évre várt deficit 91,5 százalékát tette ki.     A most közölt adatok megegyeznek a hónap elején publikált előzetes számokkal.     Az NGM kiemeli: októberben közel 233 milliárd forintnyi - többségében korábban elmaradt - uniós forrás érkezett meg bevételként a központi költségvetésbe.     Az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya egy évvel korábban 809,6 milliárd forint volt. 
    Az idei év októberéig a központi költségvetés 893,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,4 milliárd forintos többlettel zártak. A tavalyi évhez képest mintegy 570 milliárd forinttal magasabban alakultak az adóbevételek, ez a magyarországi gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehérítése érdekében meghozott kormányzati intézkedéseknek köszönhető - hangsúlyozza az NGM.     "A magyar reformok működnek, a kiszámítható és felelősségteljes költségvetési politika pedig stabil keretet biztosít az ország gazdálkodásához" - írja a minisztérium.     Az uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re változatlanul a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százaléka, amely továbbra is reálisan tartható - jegyezték meg.     A központi költségvetés október végi halmozott bevételei közel 106 milliárd forinttal haladták meg  az előző év azonos időszakit. Magasabb összeg érkezett például a társasági adóból, az általános forgalmi adóból (áfa), a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból (szja), a költségvetési szervek bevételei, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok saját bevételei, valamint az egyéb uniós bevételek is nőttek. A központi költségvetés október végi halmozott kiadásai pedig mintegy 28 milliárd forinttal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva.
    A nettó kamatkiadás az első tíz hónapban 701,2 milliárd forint volt, így 28,9 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest.     Az adóbevételeket részletezve az NGM kifejti: az idei első tíz hónapban a költségvetésnek 4522,7 milliárd forint bruttó áfa-bevétele keletkezett 6,1 százalékkal több az előző év azonos időszakinál.     A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele január-októberben 1396,5 milliárd forint volt, amely az 1477,1 milliárd forintos bruttó befizetés és a 80,6 milliárd forintos kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 77,9 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.     A jövedéki adóból származó bevétel az év első tíz hónapjában 818,5 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi összegnél 67,8 milliárd forinttal, 9 százalékkal magasabb.     A pénzügyi szervezetek 2010-ben bevezetett különadója soron október végéig a központi költségvetésnek 112,4 milliárd forint bevétele származott, amely 0,7 milliárd forinttal magasabb a 2014. év azonos időszakának bevételénél - derül ki a tájékoztatóból. A pénzügyi tranzakciós illetékből a költségvetésnek az év első tíz hónapjában 174,1 milliárd forint bevétele keletkezett, amely az előző év azonos időszakától 54,4 milliárd forinttal maradt el.     2015 első tíz hónapjában a központi költségvetési szervek bevételei összesen 1434,3 milliárd forintot tettek ki; ez 5,8 százalékkal magasabb a 2014. január-október havi bevételnél. A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei között az EU-támogatás a 2015 első tíz hónapjában 731,4 milliárd forint volt, amely 30,1 százalékkal (315,1 milliárd forinttal) kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az NGM azonban kiemelte, hogy 2015. októberben már 232,8 milliárd forintnyi uniós bevétel érkezett, amely jelentősen, 92 milliárd forinttal haladta meg az előző évi októberi bevételeket.     A költségvetési szervek kiadásai 2015. január-októberben 3372,5 milliárd forintot tettek ki, amely 4 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában teljesült kiadásokhoz képest (3244,3 milliárd forint).