Andrea napja van. | 2024.04.18

Hivatalos megerősítés: Meghalt Abaaoud, a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője

2015-11-19 13:35:53

 Azonosították Abdelhamid Abaaoud-t, a múlt heti 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjét a Saint-Denisben megölt terroristák között - közölte Francois Molins párizsi ügyész csütörtökön.

    A közlemény szerint "az épületben talált, egyik szétlőtt holttestről van szó". A belga állampolgárságú dzsihadistát DNS-minták alapján azonosították, amelyek szerepeltek az európai titkosszolgálatok nyilvántartásában.
    A Párizs északi elővárosában szerda hajnalban végrehajtott hét órás rajtaütés során nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök, és legalább ketten haltak meg az akcióban, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát. Ő Abaaoud francia állampolgárságú unokatestvére.
    Manuel Valls miniszterelnök a nemzetgyűlésben megerősítette a hírt és üdvözölte, hogy a francia rendőrségnek és kommandósoknak sikerült "ártalmatlanítania" a támadások "egyik fő kitervelőjét". A képviselők hatalmas tapssal fogadták a bejelentést.
    Az ügyész már szerda este megerősítette, hogy a Saint-Denis sétálóutcájában végrehajtott akció célpontja a 28 éves - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoud volt, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számít. A hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet.  
    Francois Molins szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet számos Európában végrehajtott terrorcselekményének vagy merénylettervének a kitervelője. Az ügyész megerősítette, hogy a Bataclan koncertterembe behatolt terrorkommandó egyik öngyilkos merénylőjének egy szemetesben megtalált telefonján talált utolsó SMS vezetett nyomra. Az üzenet címzettje abban a lakásban tartózkodott, ahova a kommandósok hajnalban betörtek.
    A francia televíziókban megkérdezett elemzők szerint a titkosszolgálatok óriási hibájára utal az, hogy a körözött dzsihadista Szíriából el tudott jutni Franciaországba. 
    A férfi ugyanis 2013 elején utazott Szíriába, ahonnan még annak az évnek a végén Görögország érintésével tért haza Belgiumba, majd újra elutazott anélkül, hogy a belga hatóságok őrizetbe vették volna. 2014 márciusában az Iszlám Állam egyik propagandafilmjében látható, amint az általa megölt emberek holttestét szállítja egy autóval. Abdelhamid Abaaoud 2015 februárban azzal dicsekedett egy iszlamista magazinnak, hogy problémamentesen utazgat Szíria és Belgium között.   
    A France2 közszolgálati televízió csütörtökön közzétette azt a hangfelvételt, amelyen a kommandósok tárgyaltak azzal a nővel, aki felrobbantotta magát. A nő azt kérte, hogy engedjék kimenni a lakásból. Miután ezt a rendőrök nem tették meg