Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lemondtak a lengyel polgári és katonai titkosszolgálatok vezetői

2015-11-19 13:30:02

 Az új lengyel kormány parlamenti jóváhagyását követően, csütörtökre virradó éjjel lemondott négy lengyel titkosszolgálati főnök, a Belbiztonsági Hivatal (ABW), a hírszerzés (AW), a katonai elhárítás (SKW) és hírszerzés (SWW) vezetője, a lemondásokat a kormányfő elfogadta - jelentette a lengyel média.

    Új titkosszolgálati vezetőket egyelőre nem neveztek ki.
    A közszolgálati televízió csütörtökön arról számolt be, hogy a szerda éjjeli bizalmi szavazást követően, melyen a képviselők többsége jóváhagyta az új kormányt, megválasztották a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság tagjait is.
    A bizottság éjjeli üléséről Marek Opiola, a testület elnöke elmondta az újságíróknak: az ott jelen lévő Antoni Macierewicz új nemzetvédelmi, valamint Mariusz Kaminski titkosszolgálatokat felügyelő miniszter tájékoztatta a bizottság tagjait a titkosszolgálati vezetők lemondásáról. Ezt a bizottság jóváhagyta, Beata Szydlo kormányfő pedig ezt követően elfogadta.
    Marek Biernacki, az előző kormány titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára leváltásnak nevezte és bírálta a titkosszolgálati vezetők távozását. Szerinte "terrorveszély időszaka van", ezért a leváltásokat "civilizált módon" kellett volna végrehajtani, mely biztosította volna a hatáskörök és az információk átadását. 
    A TOK FM rádiónak csütörtökön nyilatkozó Grzegorz Schetyna korábbi külügyminiszter "hadiállapotnak" minősítette a titkosszolgálati vezetők leváltását. "Nyugtalanító a változások terjedelme és üteme" - mondta.
    Opiola újságíróknak nyilatkozva elmondta: a váltást épp "a folyamatosság érdekében hagyták jóvá". A korábbi kormánypárt, a Polgári Platform politikusainak rövid az emlékezetük - mondta, rámutatva: a 2007-ben kormányra került, jelenleg fő ellenzéki erővé vált jobbközép liberális párt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság első ülésén szintén leváltotta az akkori titkosszolgálati vezetőket. 
    A lengyel polgári és katonai titkosszolgálatok vezetőit a kormányfő bízza meg, illetve váltja le, mások mellett az illetékes parlamenti bizottsággal, a katonai szolgálatok esetében pedig a nemzetvédelmi tárca vezetőjével is konzultálva.