Csongor napja van. | 2024.04.16

OGY - Kövér: stratégiai jellegűek a magyar-szerb kapcsolatok 

2015-11-19 12:08:23

Stratégiai jellegűek Magyarország és Szerbia kapcsolatai, a két állam  közötti együttműködés a történelem során még soha nem volt ilyen jó - állapította meg Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Maja Gojkovic szerb parlamenti elnök csütörtökön a Parlamentben folytatott megbeszélésükön.

    A magyar házelnök a találkozó után újságírók előtt kiemelte: a migrációs politikát figyelembe véve különösen fontos, hogy egyetértés jött létre a két állam között. E téren ugyanis Magyarország és Szerbia érdekei az elmúlt hónapokban nem estek teljesen egybe, más országok példájával ellentétben azonban képesek voltak ebben az ügyben is egymás kölcsönös tiszteletére és megértésére, és az együttműködés fenntartására - mondta az Országgyűlés elnöke, aki ezért köszönetet mondott a szerb parlamenti elnöknek és a szerb kormánynak egyaránt. 
    Kövér László kiemelt helyen említette Szerbia uniós integrációját. Hozzátette: Magyarország az uniós csatlakozás lezárulta után is stratégiai partnerként tekint Szerbiára, hiszen nemcsak az fontos, hogyan lehet csatlakozni a szervezethez, hanem az is, hogyan tudják közösen az uniót olyanná alakítani, hogy "valóban közös otthonunk legyen, ahol egyenrangú félként vesznek bennünket számításba."
    Az uniós csatlakozás során adott magyar támogatás egy jövőbeni befektetésnek is tekinthető a tágabb közép-európai együttműködés jegyében - fogalmazott az Országgyűlés elnöke.
    Kövér László kitért arra is, hogy a november 23-25. között Kínában tartandó Kína-Kelet-Közép-Európa miniszterelnöki csúcson minden készen áll arra, hogy aláírják azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik a Belgrád-Budapest vasútvonal kínai közreműködéssel történő modernizációját. Ezek a munkálatok még ebben évben elkezdődhetnek - jelezte. 
    Hozzátette: a mostani látogatás is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország Szerbiával való kapcsolatai tovább erősödjenek.
    Maja Gojkovic, a Szerb Parlament elnöke szintén szólt a két ország kiemelkedően jó kapcsolatairól. Mint mondta, a találkozón megállapították, a kettejük közötti gyakori találkozók is hozzájárultak ahhoz, hogy ezek a kiváló államközi kapcsolatok létrejöjjenek.
    A szerb parlamenti elnök szavai szerint a megbeszélésen megállapodtak, hogy a parlamenti bizottságok szintjén konkrét segítséget kap Szerbia az uniós integráció folyamathoz.
    Rámutatott: nagyon fontos számukra az az elkötelezett támogatás, amit Szerbia a magyar féltől kap ebben a folyamatban. Reményei szerint a tárgyalások még idén elkezdődhetnek és megnyílhatnak az egyes, számukra fontos fejezetek.
    Maja Gojkovic rögzítette: a két nemzet között a nemzeti kisebbségek - mind a magyar közösség Szerbiában, mind a szerb közösség Magyarországon - egyfajta hidat építettek, mely számukra azért különös jelentőségű, mert Európa felé vezetnek.