Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az MNB a német felügyelet vizsgálatát kezdeményezte egy német befektető ügyében

2015-11-19 09:47:00

 A hatáskörrel rendelkező német pénzügyi felügyelet vizsgálatát kezdeményezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert a Timberland Capital Management GmbH befektetési vállalkozás a magyar jogszabályok által nem ismert nyereségrészesedési jogot értékesít Magyarországon - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény szerint a német székhelyű Timberland Capital magyarországi tevékenysége felveti a befektetési vállalkozásra vonatkozó jogszabályok megsértésének gyanúját. Ezért az MNB hivatalból értesítette a hatáskörrel rendelkező felügyeleti hatóságot és kezdeményezte a vizsgálatot - írták.
    Az MNB-hez érkezett jelzések alapján a Timberland Capital vélhetően közvetítői hálózatot működtet  Magyarországon.
    Kiemelték: amennyiben a német pénzügyi felügyelet megállapításai szerint a Timberland Capital jogszerűen végzi magyarországi tevékenységét, a társaság részére közvetítői tevékenység akkor is kizárólag a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, a függő ügynöki kapcsolat MNB-nek megtett bejelentését követően végezhető.
    A jegybank közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az MNB függő ügynöki nyilvántartása nem tartalmaz bejelentett kapcsolatot magyarországi közvetítő, mint megbízott, és a Timberland Capital, mint megbízó között, így nagy valószínűséggel bármely közvetítői tevékenységet végző ügynök jogszabályellenesen jár el. Ha a német hatóság megállapításai alapján a Timberland Capital magyarországi tevékenységét esetlegesen a vonatkozó engedélyein túlterjeszkedve, vagy azok nélkül végzi, úgy a részükre bejelentés nélkül  végzett közvetítői tevékenység is súlyosabb megítélés alá esik - jelezte a jegybank.
    Az MNB tájékoztatása szerint a Timberland Capital - határon átnyúló szolgáltatás keretében - kizárólag megbízás felvétele és továbbítása, megbízás végrehajtása az ügyfél javára, továbbá portfoliókezelés, valamint befektetési tanácsadás szolgáltatási tevékenységek végzésére jogosult.
    Az MNB figyelmeztet arra, hogy a befektetők számára kiemelt kockázatot jelent, ha a határon átnyúló tevékenység keretében szolgáltatást nyújtó intézmények felügyeletét a pénzügyi intézmény székhely szerinti felügyelete látja el. A befektetőknek esetlegesen a Timberland Capitalt érintő kérelmeikkel, panaszaikkal így nem az MNB-hez, hanem a német felügyelethez kell fordulniuk.