Gedeon napja van. | 2024.03.28

A szökésben lévő merénylő testvére azt tanácsolja fivérének, hogy adja fel magát

2015-11-17 17:30:42

 Elítélte a párizsi terrortámadásokat Mohamed Abdeslam, a szökésben lévő feltétezett merénylő, Salah Abdeslam testvére. A BFM francia hírtelevíziónak adott interjúban a férfi azt tanácsolta fivérének, hogy adja fel magát a rendőrségen.

    A francia rendőrség feltételezése szerint a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozatot követelő merényleteket három terrorkommandó hajtotta végre. A kávéházi és éttermi teraszokon ülő emberekre lövöldöző kommandó tagjai lehetettek a Belgiumban élő francia Abdeslam-fivérek. A 31 éves Ibrahim a támadásokat követően az utcán felrobbantotta magát, a 26 éves Salah viszont elmenekült. Ellene a belga és a francia és hatóságok is körözést adtak ki. Bátyjukat, Mohamedet szombaton Belgiumban őrizetbe vették, kihallgatták, de hétfőn szabadon engedték, nem indult ellene eljárás.
    "Én és a teljes családom hivatalosan elítéljük az erőszak minden formáját. Megdöbbentünk attól, ami Párizsban történt" - mondta az interjúban Mohamed Abdeslam, aki együtt élt a testvéreivel Brüsszel Molenbeek negyedében, de azt állítja, hogy több mint egy hete nem látta őket, és "egyáltalán nem tudja", hol van az életben maradt testvére.
    "A médiából tudtuk meg, hogy mi történt. Fogalmunk sem volt arról, hogy a családunk tagjai egy ilyen tragédiában érintettek" - mondta a közalkalmazottként dolgozó férfi.
    "Természetesen azt tanácsolom neki (Salahnak), hogy adja fel magát a rendőrségen" - mondta a tévé kérdésére Mohamed Abdeslam. "Az lenne a legjobb, ha feladná magát annak érdekében, hogy a rendőrség fényt derítsen az egész történetre" - tette hozzá, és emlékeztetett arra, hogy testvérét is megilleti az ártatlanság vélelme.
    Mohamed Abdeslam elmondta, hogy ő maga nem szokott imádkozni, Salah viszont rendszeresen imádkozott, soha nem ivott alkoholt, időnként mecsetbe is járt, de nem hordott muzulmán öltözéket, amely alapján azt lehetett volna gondolni, hogy radikalizálódott.
    "Salah és Ibrahim régóta tartotta a böjtöt, de ettől mi, akik velünk éltünk, nem tudtuk megmondani, hogy radikálisok-e vagy sem" - fogalmazott a férfi, aki arról sem tudott, hogy a testvérei jártak Szíriában.