Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hivatalossá vált, hogy Vlagyimir Jurovszkij lesz az Enescu-fesztivál művészeti igazgatója

2015-11-17 16:38:33

 

 Hivatalossá vált, hogy a kétévente Bukarestben megszervezett George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál művészeti igazgatója Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester lesz.

 

    A fesztivál szervezői kedden adtak ki közleményt, amelyben közölték, hogy az új művészeti igazgató november végén ismerteti a következő, 2017-es fesztivál programját.
    A legutóbbi Enescu-fesztivál szeptember 20-án ért véget úgy, hogy sem a szervezők, sem a finanszírozó román kulturális minisztérium nem erősítette meg, hogy Jurovszkij tölti majd be ezt a funkciót. Ugyanakkor azt közölték, hogy Zubin Mehta világhírű karmester lesz a fesztivál tiszteletbeli elnöke.
    A szervezők keddi közlése megerősítette, hogy a Mehta-Jurovszkij páros alakítja ki a 2017-es fesztivál programját. A két vezető tisztséget 2007 óta Ioan Holender, a Bécsi Állami Operaház egykori igazgatója látta el, aki az idén vonult vissza az Enescu-fesztivál éléről.
    Jurovszkij kinevezése körül vita alakult ki Romániában, és vélhetően ezért késett a hivatalos megerősítés. Holender kifogásolta, hogy egy karmester töltse be a művészeti igazgatói tisztséget, mert szerinte egy dirigens kiszolgáltathatja a seregszemlét az ő karrierépítési céljainak, és többnyire azokat a zenekarokat hívja meg, amelyekkel együttműködik vagy ezt tervezi tenni.
    Vlagyimir Jurovszkij a Glyndebourne-i Operafesztivál, valamint a
Londoni Filharmonikusok művészeti vezetőjeként szerzett jelentős érdemeket a nemzetközi zenei életben.
    A George Enescu Fesztivált 1958-ban alapították George Enescu román zeneszerző (1881-1955) tiszteletére, majd a kommunista rendszer 1971-ben megszüntette és csak Nicolae Ceausescu diktátor halála (1989) után indulhatott újra. A fesztiválon meghívottként a világ legjobb zenészei és zenekarai vesznek részt.