Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az MLP üdvözli az Alkotmánybíróság döntését

2015-11-17 12:30:34

 

A Magyar Liberális Párt (MLP) üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, amely több pontban is alkotmányellenesnek mondta ki az úgynevezett Quaestor-törvényt.

    A párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: "a Quaestor-bűncselekményért" nem a vétleneknek, hanem a felelősöknek kell megfizetniük.
    Emlékeztettek: Fodor Gábor, az MLP elnöke volt az egyike annak az öt képviselőnek, aki már korábban is jelezte alkotmányos aggályait és nem szavazta meg a károsultak kárpótlásáról szóló törvényt.
    A Liberálisok álláspontja a kezdetektől fogva az, hogy a nagyobb haszonért vállalt nagyobb piaci kockázat következményeit mindenkinek viselnie kell. Ez a piacgazdasági törvény mégsem alkalmazható teljes mértékben a Quaestor csődjénél, mert itt nemcsak üzleti kockázatról, hanem bűncselekményről van szó, és az így keletkezett kárt "nem a pénzpiac vétlen és tisztességes szereplőivel kell megfizettetni", ahogyan ezt a Quaestor-törvény írja elő, hanem azokkal, akik a bűncselekményt elkövették - írták.
    A Liberálisok szerint a kormány a Quaestor-törvény gyors elfogadásával csak a maga és a Magyar Nemzeti Bank súlyos felelősségéről akarta elterelni a figyelmet, ennek következményeit pedig ismét a károsultak fizetik meg.
    Az MLP közölte, mindent megtesz azért, hogy az igazi vétkeseket felelősségre vonják. A párt közérdekű pert indított, hogy Tarsoly Csaba és a miniszterelnök levelezése napvilágra kerüljön, és kiderüljön, volt-e bennfentes kereskedés, hivatali visszaélés, okirat-hamisítás.