Andrea napja van. | 2024.04.18

A vártnál erősebben javult a német üzleti hangulat novemberben

2015-11-17 11:01:32

 

A vártnál erősebben javult a német üzleti hangulat novemberben a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet felmérése szerint. 

 

    A ZEW kedden közölte, hogy a német gazdasági szereplők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató hangulatindex 10,4 pontra emelkedett az októberi 1,9 pontról. Elemzők is javulásra, de a tényadatnál gyengébb értékre, 5,5 pontra számítottak novemberre. 
    Az index értéke hét egymás követő hónap után először emelkedett novemberben: az idei csúcsértéket 54,8 ponton márciusban érte el a mutató, azután folyamatosan csökkent.
    Az aktuális üzleti környezet megítélése viszont a vártnál kissé erősebben romlott. Az aktuális állapotot tükröző index 55,2 pontról 54,4 pontra süllyedt, miközben elemzők 55,0 pontra számítottak. 
    Az adatokat kommentálva Clemens Fuest, a ZEW elnöke rámutatott, hogy az év végéhez közeledve a német gazdaság kilátásai ismét kedvezővé váltak. A németországi fogyasztás magas szintje, az euró árfolyamának közelmúltbeli gyengülése és az amerikai gazdaság fellendülése valószínűleg tovább erősíti a német gazdaság robusztus teljesítményét - hangoztatta Fuest.
    Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex csökkent: az októberi 30,1 pontról 28,3 pontra süllyedt értéke. Az elemzők növekedést, 35,2 pontot vártak. Az aktuális üzleti környezet megítélése javult: 1,2 ponttal mínusz 10 pontra nőtt novemberben.
http://www.zew.de/de/presse/3212/zew-konjunkturerwartungen---konjunkturausblick-verbessert-sich