Andrea napja van. | 2024.04.18

Izrael uszításra hivatkozva törvényen kívül helyezett egy iszlamista szervezetet

2015-11-17 07:36:11

 

Az izraeli kormány elrendelte az Iszlám Mozgalom nevű iszlamista szervezet északi szárnyának törvényen kívül helyezését, a rendőrség keddre virradó éjszaka iratokat és pénzeket lefoglalva lecsapott a szervezet intézményeire - értesült a helyi média.

 

    Az azonnali hatállyal életbe léptetett intézkedés után kihallgatásra vitték a szervezetet első emberét, Raád Szalláh sejket és több más vezetőt - közölte a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. 
    A hétfőn este meghozott kormánydöntés szerint ettől kezdve elzárással büntethető az, aki tagja a szervezetnek, illetve részt vesz bármely tevékenységében. A hatóságok az intézkedés értelmében lefoglalhatják a mozgalom anyagi javait is. 
    Előzőleg az izraeli rendőrség és a Sin Bét, a belbiztonsági szolgálat olyan információkat és bizonyítékokat gyűjtött a mozgalom ezen szárnyának működéséről, amely megalapozta annak betiltását. Egyebek közt mély kapcsolatot találtak a Hamász radikális palesztin szervezettel és a Közel-Kelet-szerte működő, Egyiptomban betiltott Iszlám Testvériséggel.
    Az izraeli biztonsági szervek elkülönítik az Iszlám Mozgalom északi és déli szárnyát: a délit mérsékeltnek tekintik, és az továbbra is legálisan működhet. 
    Egy izraeli bíróság Raád Szalláh sejket tizenegy hónapos börtönre ítélte erőszakra való felbujtás és rasszizmus vádjával, s november 27-én meg is kell kezdenie büntetésének letöltését. Szalláh elutasította a kormány határozatát, és rendkívüli gyűlést hívott össze kedd reggelre.
    "Elfogadhatatlanok ezek a lépések. Az iszlám mozgalom megmarad, és tovább halad útján a győzelem felé, különösen Jeruzsálem és az al-Aksza mecset ügyében. Nagy megtiszteltetés, hogy a mozgalom élén lehetek, mindent elkövetek, hogy felszámoljam a kormány okozta károkat" - mondta a sejk.
    Az izraeli biztonsági erők azonban elrendelték a szervezet irodáinak, s tizenhét hozzájuk tartozó alapítványnak és szövetségnek bezárását, zárolták bankszámláikat és házkutatást tartottak tizenhárom központjukban. 
    Az izraeli araboknak vallási és oktatási szolgáltatásokat nyújtó szervezet képviselői az utóbbi hónapokban rendszeresen azzal vádolták Izraelt, hogy megpróbálja elfoglalni a jeruzsálemi Templomhegyen a Mecsetek terét, ahol az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll. Az izraeli illetékesek számos alkalommal tagadták ezt a vádat, a jelenlegi erőszakhullám egyik kiváltó okát.