Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egyperces csenddel emlékeztek az áldozatokra Franciaországban

2015-11-16 12:32:46

 

Egyperces csenddel emlékeztek hétfő délben Franciaországban a múlt heti párizsi merényletek áldozataira.

 

    A francia fővárosban teljesen megállt az élet, a gyülekezési tilalom ellenére a République téren és a támadások helyszínein több százan emlékeztek.
    Francois Hollande államfő és kormányának több tagja a Sorbonne egyetemen hajtott fejet az egyetem diákjaival és tanáraival együtt az áldozatok emléke előtt, ugyanis többségük az egyetemista korosztályhoz tartozott.
    A nemzetgyűlésben is az udvaron emlékeztek meg a képviselők, a kórházakban, iskolákban és minden közintézményben közösen hajtottak fejet a jelenlévők. A tömegközlekedés és a vasúti közlekedés is megállt egy percre, a rádiókban szünetelt az adás, a televíziók a megemlékezések képeit sugározták. A pályaudvarokon hangosbemondókon át mondtak köszönetet az embereknek a közös emlékezés után. Volt olyan hely, ahol az emberek spontán módon a francia himnuszt, a La Marseillaise-t is elénekelték.
    Hasonló megemlékezések voltak az egész országban.
    A világ számos más országában is egyperces csenddel és más módokon emlékeztek a pénteki véres merényletek áldozataira. 
    A francia államfő vasárnaptól háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, szombat óta pedig rendkívüli állapot van érvényben az ország egész területén. 
    Délután Versailles-ban együttes ülést tart a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus, ami nagyon ritka esemény, általában csak alkotmánymódosítások miatt kerül rá sor. Francois Hollande azért hívta össze a képviselőket, hogy ünnepélyesen kérje támogatásukat a nemzeti összefogáshoz a terrorizmus elleni harcban. Az elnök beszédét az ellenzék kérésére vita fogja követni. 
    A hat helyszínen elkövetett merényletsorozatban, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet magára vállalt, a vasárnapi hivatalos jelentések szerint 129-en haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.