Márk napja van. | 2024.04.25

Szigorították a migránsok szerbiai ellenőrzését, a szerb kormányfő toleranciára intett

2015-11-16 11:04:19

 

Szigorították a migránsok biztonsági ellenőrzését a szerb-macedón határ melletti Presevóban, ahol az átvizsgálás után elvesznek minden fegyvernek minősülő tárgyat.

 

    A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfői beszámolója szerint vasárnap Presevóban 5300 embert vettek nyilvántartásba, hétfő reggel 9-ig pedig további 1600-at. A párizsi merényletek óta a migránsoktól minden fegyvernek minősülő tárgyat elkoboznak, a leggyakrabban ollót és konyhakést találnak náluk. 
    A migránsválság kezdete óta mintegy félmillió embert regisztráltak a macedón határ melletti befogadóközpontban, a Közel-Keletről érkezők fele adott át menedékjogi kérelmet, ám még az elbírálás előtt elhagyta az országot, eleinte Magyarország, majd - a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepi lezárását követően - Horvátország felé.
    Szerbia továbbra sem emel kerítést határain, a téli időszakra készülve egyre több ideiglenes befogadóközpontot épít, hétfőn a magyar határhoz közeli Szabadkán nyílik meg egy 150 fő befogadására alkalmas objektum. A nyugat-balkáni ország hatezer migráns befogadását vállalta. 
    A párizsi merényletekre reagálva Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök az Alo című belgrádi napilapban közölt írásában elfogadásra és toleranciára intett.
    "Bárki, aki a párizsi tragédiát a muszlimok és az iszlám elleni gyűlöletkeltésre használja, ugyanazon a véres úton jár, mint azok, akik ártatlan emberekre lőttek a párizsi kambodzsai étteremben, vagy a Bataclan teremben tartott koncert résztvevőire nyitottak tüzet" - írta.
    A szerb kormányfő a legfőbb feladatnak a gyűlölet megállítását nevezte, valamint kiemelte, hogy világszinten kell megtalálni a terrorizmus elleni megoldást.