Emma napja van. | 2024.04.19

Völner Pál: a dublini egyezmény nem felel meg a jelenlegi körülményeknek

2015-11-16 07:42:35

 

A dublini egyezmény egy jóval kisebb méretű bevándorlás kezelésére született, így a jelen körülményeknek nem felel meg - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

    Kifejtette, az egyezmény nem tudja távol tartani azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az európai szociális ellátásokat, és nem ad receptet arra sem, mi a teendő azokkal, akiket az EU-országok nem akarnak befogadni.
    A dublini előírások alapján a főszabály szerint abban a tagországban kell lefolytatni az eljárást, ahol a menedékkérő megérkezett az EU területére, így vissza lehet küldeni a menedékkérőket abba a tagállamba, amelyben beléptek az EU területére 
    A párizsi merényletekkel kapcsolatban az államtitkár azt mondta: senki nem beszél a felelősségről, arról, hogyan jutottunk el idáig. Mindenki szolidáris, és támogatja Franciaországot, de arról még senki nem nyilatkozott, milyen döntéseket kellene meghozni - tette hozzá.
    A péntek éjjeli merényleteknek 129 halálos áldozata van, több mint 350-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.