Emma napja van. | 2024.04.19

Franciaországban több helyen rendőrségi razziát tartottak az éjjel

2015-11-16 07:24:28

 

A francia rendőrség és csendőrség az ország számos pontján razziákat tartott hétfőre virradó éjszaka az újabb terrortámadások megakadályozása érdekében folyó műveletek részeként - jelentette a The Guardian című brit lap honlapján.

 

    A hatóságok az ország délkeleti részén fekvő Toulouse-ban, a délnyugati Grenoble-ban, a francia-belga határ közelében fekvő Jeumont-ban, valamint Párizs Bobigny nevű elővárosában tartottak házkutatásokat az éjjel. 
    Toulouse-ban legalább három embert őrizetbe vettek, egy fegyvert és "illegális szereket" foglaltak le, köztük hasist is. A városban a francia média beszámolói szerint Mohamed Merah otthonának körzetében tartottak "megelőző akciót" a hatóságok. Merah 2012-ben katonák és zsidó iskolások ellen követett el támadásokat Toulouse-ban, összesen hét embert ölt meg, mielőtt végeztek volna vele a biztonsági erők.
    Grenoble-ban és környékén 15 épületet kutattak át a rendőrök, több mint fél tucat embert vettek őrizetbe és fegyvereket foglaltak le. Jeumont-ban körülbelül 50 kisbusszal érkeztek a rendőrök, átfésülték a települést, de egyelőre nem tudni, hogy mi volt az akció célja és eredménye.
    A The Guardian beszámolója szerint a rendelkezésre álló információk alapján a razziák során nem a múlt pénteki párizsi merényletek elkövetői után kutattak, hanem egy általános terrorellenes megelőző művelet részeként hajtották végre a házkutatásokat. Az akciót a szükségállapot kihirdetése után rendelte el a francia kormány.