Auguszta napja van. | 2024.03.29

Továbbra sincs közvetlen terrorveszély Magyarországon Hajdú János szerint

2015-11-15 18:28:45

 

Továbbra sincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon - jelentette ki Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója vasárnap este az M1 aktuális csatorna műsorában.

A főigazgató hangsúlyozta: nincs olyan információjuk, amiből arra lehetne következtetni, hogy magyar emberek közvetlen veszélyben lennének egy esetleges terrorakció miatt.

    Hozzátette, hogy közvetett európai fenyegetettség létezik, és ez érinti Magyarországot is.
    A vasárnap esti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt közölte, hogy annak biztosítása a rendőrség feladata, és úgy tudja, hogy fokozott készültséget rendeltek el, bár nincs olyan információ, hogy bármi fenyegetné a rendezvényt.
    A meccsen ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök is - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy nem indokolta semmi a védett személyek biztonsági fokozatának megemelését.  
    Arra a kérdésre, hogy van-e információja a TEK-nek arról a terroristáról, akinek útlevelét a feltételezések szerint a párizsi merénylet után megtalálták, és aki más országok mellett valószínűleg Magyarországon is átjutott, azt válaszolta: ez inkább politikai ügy, hiszen más országok is érintettek.
    "Az, hogy miért éppen Magyarországot jelölték meg, egy politikai kérdés innentől" - mondta, hozzátéve, hogy ezért erre nem az ő tisztje válaszolni.
    Elmondta azt is, hogy a menekültek regisztrációja egyébként nem jelent teljes körű adatfelvételt, hiszen a kapacitások ezt nem teszik lehetővé.
      Már hónapokkal ezelőtt is jelezték - más európai titkosszolgálatokkal együtt -, hogy a migráció és a terrorizmus között közvetlen kapcsolat van, de ezt az információt csak a magyar kormány vette komolyan, amire bizonyíték a határzár kiépítése - fejtette ki Hajdu János.