Andrea napja van. | 2024.04.18

Belgiumban egyelőre nem emelik a terrorfenyegetés szintjét - FRISSÍTETT 3. (új: áldozatok)

2015-11-14 13:16:09

 Belgiumban szombat reggel összeült a nemzetbiztonsági tanács, de a terrorfenyegetés szintjét egyelőre nem emelik - jelentette a Belga hírügynökség.

    A Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) mérlegeli a felmerült kockázatokat, folyamatos kapcsolatban áll a párizsi belga nagykövetséggel, és a nagyobb rendezvények környékén fokozott éberséget javasol.
    Charles Michel belga miniszterelnök arra kérte a belgákat, hogy ha nem elengedhetetlen, akkor ne utazzanak Párizsba, a nyilvános rendezvények védelmét pedig meg fogják erősíteni.
    "Arra kérek mindenkit, hogy ne essünk a félelem csapdájába. Minden demokrata kötelessége, hogy szembeszálljon a terrorizmussal" - közölte az egyik népszerű közösségi oldalon Michel.
    Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF francia nyelvű belga közszolgálati televízió híradójának különkiadásának élő adásában arról számolt be, hogy a francia hatóságok tájékoztatása szerint az azonosított áldozatok között két belga állampolgár is van, és a sebesültek között is vannak belgák. A kormány a Párizsba lévőket, vagy oda készülőket fokozott óvatosságra inti.
    Fülöp belga király szombat reggel táviratot küldött Francois Hollande francia elnöknek, amelyben részvétét fejezte ki - közölte az udvar a belga hírügynökséggel. A belga uralkodó péntek este az egyik közösségi oldalon is reagált a támadásokra.
    "Megrendítettek a párizsi merényletek. Belgium szolidáris a francia néppel" - írta az uralkodó.
    Belgium vezető politikusai, a jelenlegi és az előző miniszterelnök, Vallónia és Flandria kormányfője is megdöbbenésének adott hangot, valamint együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia népet.