Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták az idei Bethlen Gábor-díjakat

2015-11-14 13:07:29

Böjte Csaba ferences szerzetes, Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány egykori Magyarországi képviselője és a Honismeret folyóirat szerkesztői vehettek át idén Bethlen Gábor-díjat szombaton a Pesti Vigadóban.

    Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a díjakat adományozó Bethlen Gábor Alapítvány elnökének kezdeményezésére a díjátadó előtt néma főhajtással emlékeztek a pénteki éjszakai párizsi terrorcselekmények áldozataira.
    Böjte Csaba - aki családi okok miatt nem tudott személyesen jelen lenni - 1992-ben nyitotta meg árvaházát az erdélyi Déva egy elhagyott ferences kolostorában, a román hatóságokkal is megküzdve. Mára az általa vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány több mint 2300 gyermeket gondoz - emlékeztetett Lezsák Sándor.
    Hans Kaiser méltatva Bíró Zoltán irodalomtörténész felidézte: a német kereszténydemokrata expolitikus 2006 és 2012 között képviselte a Konrad Adenauer Alapítványt Magyarországon, elsősorban azokat a kezdeményezéseket segítve, amelyek az európai, keresztény értékeket támogatták, de nem zárkózott el az együttműködéstől a baloldali politikusokkal sem.
    A Honismeret folyóiratot méltatva Bakos István művelődéskutató elmondta, az 1972-ben indult periodika a Hazafias Népfront védelme ellenére is többször szembekerült a szocialista államhatalommal, majd a rendszerváltás után a hitehagyottsággal kellett megküzdenie. A Bethlen Gábor-díjat a szerkesztőség nevében Selmeczi Kovács Attila, Bartha Éva és Debreczeni-Droppán Béla vették át.
    A Bethlen Gábor Alapítvány Márton Áron-emlékéremmel jutalmazta a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumot - a kitüntetést a múzeum alapítója, Lázár Csilla vette át -, Petrás Mária csángó népdalénekest és keramikus művészt, valamint Prokopp Mária művészettörténészt.
    Tamási Áron-díjjal tüntették ki Török Viola színházi rendezőt, Bartha Veres Anna, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákja pedig az első Székelyföld jövőjéért ösztöndíjat vehette át.