Emma napja van. | 2024.04.19

Az Iszlám Állam vállalta magára a párizsi támadásokat

2015-11-14 13:05:32

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára a Párizsban elkövetett merényleteket szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.

    Az arab és francia nyelven, francia keltezéssel kiadott dokumentum szerint a "kalifátus" nyolc harcosa robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtotta végre a támadásokat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. Párizst a "feslettség és bűn fővárosának", valamint az "európai keresztesek zászlósának" nevezték a közleményben.
    Az "alapos tanulmányozás után kiválasztott" célpontok közül megnevezték a Stade de France stadiont, ahol a támadás alatt a "francia és német keresztesek csapatainak mérkőzése folyt, Franciaország félkegyelműjének, Francois Hollande-nak a jelenlétében". A tetthelyek között említették a Bataclan rendezvénytermet, ahol a szöveg szerint "a bálványimádók százai gyűltek össze az erkölcstelenség és fajtalanság báljára".
    Ugyancsak megnevezték Párizs tizedik, tizenegyedik és tizennyolcadik kerületeit, amelyekben egy időben hajtottak végre támadásokat.
    Az öngyilkos merénylőkről szólva a dzsihadisták arra kérték Istent, "fogadja be őket a vértanúk közé, és minket is küldjön utánuk".
    "Tudja meg Franciaország, és mindenki, aki ugyanazon az ösvényen jár mint ők, hogy továbbra is a lista élén maradnak az Iszlám Állam célpontjai között. A halál bűze mindaddig nem hagyja el orrukat, ameddig a keresztes hadjárat élén haladnak" - áll a közleményben.
    "Sértegetni merészeltétek (Mohamed) prófétánkat, büszkélkedtetek az iszlám ellen Franciaországban viselt háborútokkal és a kalifátus földjén élő muzulmánok ellen repülőgépeitekkel végrehajtott csapásaitokkal, amelyekből semmilyen hasznot nem húztatok Párizs bűzös utcáin és sikátoraiban".
    "Ez a támadás csupán az első zápor és egyben figyelmeztetés volt azok számára, akik (egyáltalán) hajlandóak arra, hogy levonják a tanulságot" ebből a leckéből - áll a dzsihadista szervezet közleményének végén.