Csongor napja van. | 2024.04.16

Merkel: "együtt sírunk" Franciaországgal

2015-11-14 11:37:00

A németek "együtt sírnak" és gyászolnak a francia néppel - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton Berlinben, a kancellári hivatalban felolvasott sajtónyilatkozatában.

    Európa hosszú ideje a "legszörnyűbb éjszakát" élte át, és a párizsiaknak "az erőszak, a terror és a félelem rémálmát" kell megszenvedniük.
    "Mi, a német barátok együtt sírunk önökkel, és együtt harcolunk azok ellen, akik ezt a felfoghatatlan tettet elkövették" - mondta a kancellár.
    A német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez - hangsúlyozta Angela Merkel. Hozzátette, hogy megbeszélést tart az illetékes miniszterekkel a további teendőkről.
    Párizsban a szabadság ellen intéztek támadást, de a szabadság erősebb minden terrornál - mondta a német kancellár.
    A terroristák nemcsak Párizs ellen, hanem "mindannyiunk ellen" intéztek támadást, ezért "a választ is közösen fogjuk megadni" - hangsúlyozta Angela Merkel. 
    Nemcsak a biztonsági szervek fellépése révén, hanem "polgárként is világos választ adunk" azzal, hogy "öntudatosan képviseljük értékeinket", az emberiesség, a felebaráti szeretet, a közösség iránti elkötelezettség értékeit. "Hisszük, hogy minden embernek joga van az élethez és a boldogság kereséséhez", és "hiszünk az egymás iránti tisztelet és a tolerancia" értékében - mondta a német kancellár.
    A német szövetségi belügyminisztérium helyzetértékelése szerint a terrorfenyegetettség szintje egyelőre nem változott Németországban. A tárca ezzel kapcsolatban évek óta azt a tájékoztatást adja, hogy a fenyegetettség jelentős, de elméleti, "absztrakt", ami azt jelenti, hogy nincs készülő támadásra utaló konkrét jel, de bármikor történhet merénylet.
    A belügyminiszteri konferencia (IMK) - tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testületének - elnöke, Roger Lewentz Rajna-vidék-Pfalz tartományi belügyminiszter szombati nyilatkozata szerint a biztonsági szervek "rendkívüli éberséggel" tevékenykednek és mindent megtesznek azért, hogy megelőzzék a lehetséges terrortámadásokat.
    Sajtóértesülések szerint Angela Merkel a kormány több tagjával válságtanácskozást tart a berlini kancellári hivatalban 13 órától. A megbeszélésen részt vesz Thomas de Maiziere belügyminiszter, Ursula von der Leyen védelmi miniszter, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Sigmar Gabriel alkancellár és Peter Altmaier kancelláriaminiszter.