Auguszta napja van. | 2024.03.29

Helyszíni szemlét tartottak a román hatóságok a csíkmadarasi községházára kitűzött magyar zászló ügyében

2015-11-13 13:55:22

Helyszíni szemle során vették szemügyre pénteken délelőtt a Hargita megyei prefektus, ügyészség és törvényszék képviselői a székelyföldi Csíkmadaras polgármesteri hivatalára kitűzött magyar zászlót - tájékoztatott közleményében a polgármesteri hivatal. 

    A küldöttség annak a pernek a keretében tartott helyszíni szemlét, amelyet májusban indított Jean-Adrian Andrei prefektus Bíró László polgármester ellen a zászló eltávolítására vonatkozó korábbi jogerős bírósági ítélet végrehajtásának  megtagadása miatt. A hatóságok képviselői fényképeket készítettek, és jegyzőkönyvbe vették, hogy az épületen továbbra is ott leng a magyar zászló.
    Bíró László polgármester közölte, hogy inkább lemond a polgármesteri tisztségéről, de akkor sem veszi le a zászlót a községházáról, hiszen az épületre nem Magyarország hivatalos lobogóját tűzte ki, hanem a magyarságét, és ezt semmilyen törvény nem tiltja. 
    "Meg vagyok győződve, hogy polgármesteri mandátum nélkül is lehet tenni a közösségért. Inkább azt választom, hogy kimegyek a községházáról, mintsem hogy levegyem a zászlót. Felháborít ugyanakkor ebben a helyzetben a polgármestertársak hűtlensége és gyávasága a magyar nemzettel szemben" - idézte a közlemény a községvezetőt. Arra utalt, hogy a magyar polgármesterek nem dacoltak a román hatósággal a zászlóügyben. 
    Hozzátette, hogy 2006-ban tűzte ki a hivatalra a magyarság zászlaját és 2012-ig ez senkit nem zavart. A szimbólumot a Ponta-kormány hatalomra lépése után kifogásolta Hargita megye prefektusa. 
    Bíró Lászlót több ízben is megbírságolta a kormány Hargita megyei képviselője. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármester egyszer le is vette a zászlót de - mint korábban nyilatkozta - "mosás és vasalás után" újra kitűzte.
    A 2200 lakosú Csíkmadarason a lakosság 99 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszavazáson.