Emma napja van. | 2024.04.19

Kolozsváron tartják a 2. visegrádi nemzetközi ifjúsági konferenciát

2015-11-13 12:08:18

 Kolozsváron, Európa 2015. évi ifjúsági fővárosában tartják november 19. és 22. között a 2. V4+ visegrádi nemzetközi ifjúsági konferenciát - jelentették be egy pénteki sajtótájékoztatón a konferencia helyi szervezői.

    A Fidelitas és az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) által szervezett konferencián a visegrádi országok, valamint Románia, Szlovénia, Szerbia és Ukrajna Európai Néppárthoz kötődő ifjúsági szervezeteinek mintegy száz képviselője vesz részt. A konferencia központi tematikája a közép-kelet-európai identitás és együttműködés. A konferencia végén a résztvevők zárónyilatkozatot fogadnak el.
    Antal Lóránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együttműködő erdélyi magyar ifjúsági szervezeteket tömörítő Miért elnöke elmondta, hogy Románia annak idején kimaradt a visegrádi együttműködésből, de a Miért közvetítő szerepet tölt be a visegrádi országok ifjúsági szervezetei és a román ifjúsági szervezetek között. Úgy vélte, hogy a mostani konferenciának is a kapcsolatépítés a legfőbb célja, és a fiatalok kapcsolatain keresztül az országok közötti kapcsolatok is épülhetnek. 
    Talpas Botond, a Miért külügyi kabinetvezetője hozzátette, hogy Kolozsvár ma már megfelelő infrastruktúrával rendelkezik egy ilyen konferencia lebonyolításához. A rendezvénynek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem ad majd otthont. A konferencia előadói között lesz Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára és Emil Boc volt román miniszterelnök, Kolozsvár polgármestere. 
    Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere kijelentette: a legjobb helyen, a legjobb pillanatban tartják a konferenciát. 2015-ben ugyanis Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa. "Amennyiben a fiataloknak nem sikerül a reményt a hitet az itthon maradás perspektíváját megteremteni, mindannyiunknak veszítenivalója van" - jelentette ki Horváth Anna.