Gedeon napja van. | 2024.03.28

Légi katasztrófa - Vallási vezetők üdülésre szólították fel az egyiptomiakat az idegenforgalom megmentése érdekében

2015-11-12 12:09:07

 

Vallási vezetők üdülésre szólították fel az egyiptomiakat annak érdekében, hogy megmentsék az országot a gazdaság számára létfontosságú idegenforgalmat sújtó csapás veszélyeitől - jelentette csütörtökön a helyi sajtó, amely egyöntetűen a másfél hete történt légi katasztrófa kapcsán kialakult "külföldi összeesküvést" okolja az üdülőközpontok kiürülése miatt.

 

    A vallásügyi tárca vezetője, Mohtár Gomaa váratlanul bejelentette, hogy száz belföldi utat szerveznek imámok és minisztériumi alkalmazottak részére az ország közkedvelt turistaparadicsomaiba. 
    Az idegenforgalmi vészhelyzet orvoslásáért hozott rendkívüli intézkedések kapcsán a minisztérium vallásügyi osztályának vezetője, Mohamed Abder-Rázek az al-Jóm al-Maszri című napilapnak úgy nyilatkozott: "Ugyanazokban a szállodákban fogunk megszállni, mint a külföldiek. A köztük való elvegyülés, valamint a medencék használata nem elvetendő, feltéve hogy az imámok és a minisztériumi alkalmazottak az iszlám előírásainak megfelelő fürdőruhát hordanak."
    A bejelentést ugyanakkor élesen bírálta hitszónokok egy független - a minisztérium által nem elismert - egyesületének a vezetője, Mohamed Oszmán el-Basztavíszi, aki illetlennek, és a vallás által nem megengedettnek minősítette a tárca terveit. Ezen felül megkérdőjelezte a lépés ésszerűségét is mondván: "Vajon képesek lesznek-e az imámok arra, hogy biztosítsák Egyiptom számára az euró és a dollár most kimaradó beáramlását, miközben keresetük a saját megélhetésüket is alig fedezi?"
    Belföldi nyaralásra szólított fel minden egyiptomit az ország kopt keresztény pápája is, annak érdekében, hogy "kárpótolják az egyiptomi idegenforgalmi szektort". II. Tavádrosz isten ajándékának nevezte Egyiptom kedvező időjárását, és kijelentette: minden turista hét egyiptomi javát szolgálja. A vallási vezető is megerősítette az országban uralkodó álláspontot, miszerint a jelenlegi válság mögött az Egyiptomot támadó "rosszindulatú pletykák állnak".
    A szerencsétlenül járt orosz gép október 31-én zuhant le, 23 perccel azután, hogy Sarm-es-Sejkből felszállt Szentpétervár irányába. Számos ország határozatlan időre leállította a Vörös-tenger parti üdülőközpontba és más egyiptomi városokba irányuló járatait, miután egyre nő a gyanúja annak, hogy a tragédiát egy terroristák által a repülőre juttatott pokolgép okozhatta. 
    A merényletet sejtető forgatókönyvre London és Moszkva reagált a leghatározottabban; orosz és brit gépek naponta több ezer embert repítenek ki a Sínai-félsziget déli csücskén fekvő városból.
    Az egyiptomi idegenforgalmi miniszter, Hisám Zaazúa szerdán bejelentette, hogy az említett lépések miatt az ország gazdasága havonta mintegy 2,2 milliárd egyiptomi fonttól (81,7 milliárd forint) esik el, mivel az orosz és a brit turisták a Sarm-es-Sejkbe látogatók 66 százalékát tették ki. A Hurgadába irányuló orosz turizmus továbbá elérte az ottani idegenforgalom 25 százalékát - mondta.
    A turizmust ért negatív hatások okozójaként Zaazúa is a külföldi médiát, kiváltképp az amerikai és brit sajtót nevezte meg.